tisztulás

2018.02.10. 20:00

Víztisztító programot vezetnek be a Drávánál

Bélavár-Vízvár-Heresznye Víztisztító programot vezetnek be, és tartalék kutat fúrnak Vízváron, ezzel elősegítve a környékbeli települések kifogástalan vízellátását. Van honnan fejlődni, hiszen tavalyelőtt még tartálykocsikkal hordták a tiszta vizet a három faluba.  

Kovács Gábor

Megoszlanak a vélemények a jelenlegi vízvári víz minőségéről.

– Én azt iszom, azzal főzök, a fehér ruhát is ki lehet mosni vele – mondta az utcán a boltból hazafelé tartó Hídvári Józsefné. Beszélgetőtársa, Vukovics János azonban inkább palackozott ásványvizet hord haza az üzletből.

Tavalyelőtt augusztusában „behomokolt” a vízkút, ezzel a kifejezéssel emlékezett vissza a gondok kezdetére Kozma László polgármester. Akkor hónapokig Bolhóról tartálykocsival kellett hozni a vizet a környékbeli három településre. Tavaly sikerült egy új kutat fúrni és üzembe állítani. Kozma László szerint most talán véglegesen megoldódhat a probléma, ugyanis a napokban kapta meg a szolgáltató DRV Zrt. a vízügyi üzemeltetési engedélyt. Egy most induló víztisztító programban pedig hamarosan egy tartalék kutat fúrnak.

Döntött a kormány azokról az egyedi ivóvízminőségjavító programokról, amelyeknek Vízvár, Bélavár és Heresznye is kedvezményezettje lett, tudtuk meg a polgármestertől. Hamarosan beruházást hajtanak végre 172,5 millió forint értékben, ebből Vízvárt mintegy 75 millió forintos fejlesztés érinti, melynek keretében új víztisztító rendszert építenek ki. A hálózatban kicserélik a tolózárat és a szerelvényeket, illetve a hálózatot is megtisztítják. Tíz éve nem volt hasonló tisztítás, és hiába szolgáltatnak jó vizet a kútról, ha a rendszerben lerakódások vannak.

A tartalék kútnak az előírások szerint minimum 200 méter távolságra kell majd lennie a jelenlegi kúttól. Még keresik a helyét, de az biztos, hogy minimum 200 méter mélyre kell lefúrni. A vízvári víztoronyban jelenleg még XX. század közepi technológiát alkalmaznak a víztisztításhoz. Vagyis apró kavicsrétegen szűrik meg az áthaladó vizet. Ehelyett modernebb, filteres technológiát alkalmaznak majd a vízszűréshez a fejlesztés után. A víztisztító programban vezetnék be a vízszolgáltatást a zsitfapusztai településrészen, ami az utóbbi években indult fejlődésnek, vadászházat és turisztikai szálláshelyeket is kialakítottak ott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában