Balatonendréd

2018.03.30. 18:31

Élen járnak az autista gyermekek gondozásában

Az autizmus az idegrendszer fejlődési zavara, melynek hátterében elsősorban genetikai tényezők állnak. Balatonendréden élen járnak az autista gyermekek gondozásában

G. A.

Hiánypótló szerepet tölt be a balatonendrédi iskola a siófoki tankerületben a magasan funkcionáló autizmussal élő diákok gondozásában lassan nyolc éve. Az intézményben végzett magas színvonalú munka elismeréseként a helyi jó gyakorlatokat Budapesten is bemutathatták az elmúlt esztendőben az Autizmus Alapítvány szakmai napján.

Az alapítvány képviselőit időről időre meghívják a siófoki ARON Egyesület támogatásával, hogy tanácsaikkal segítsék a magasan funkcionáló autista gyermekek oktatását-nevelését. – Iskolánk először csatlakozott az autizmus világnapja eseménysorozathoz – számolt be Lovász Anita endrédi tanító, gyógypedagógus.

Hozzátette: az autizmus az idegrendszer fejlődési zavara, melynek hátterében elsősorban genetikai tényezők állnak. Három viselkedéses területet érint; a reciprok kommunikációt, a szociális interakciókat és a rugalmas viselkedésszervezést. Ez egy állapot, ami nem látható, de nagyon jól fejleszthető.

A szakmai napra vendégül látták Ecser Mónikát, az Autizmus Alapítvány szakemberét, továbbá Oravecz Lizankát, a Lélekhely Egyesület alapító alelnökét és Fekete Gy. Viktort, a Megismerhető Autizmus Generáció (MAG) munkacsoportjának tagját. Utóbbiak, akik maguk is autisták, arról szóltak előadásukban, milyen a világ az ő szemükkel nézve. Az érdeklődők bepillantást nyerhettek a gondolataikba, mindennapos nehézségeikbe, megküzdési stratégiákba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában