feldolgozás

2018.03.12. 14:00

Értékelik a kukák tartalmát

Smiley, de szomorúságjel is kerülhet mostantól néhány kaposvári kukára. Értékelést kapnak ezentúl a szemetesedények, így motiválnák a lakókat az elhivatottabb szelektív hulladékgyűjtésre Kaposváron. A város egyik körzetében vezetik be a szemléletformáló programot, melyet a Földművelésügyi Minisztérium támogat.

K.G.

Nagy örömmel fogadták a gyerekek, hogy kiboríthattak egy kék konténert, majd lelkesen szétválogatták a tartalmát, külön a papírt, a műanyagot és a fémet. A szemléletformáló program szombati nyitórendezvényén a Honvéd utcai tagiskola negyedikesei nyújtottak segédkeztek.

Az akció célja, hogy a társasházi körzetekben is növelje a hulladékgyűjtés népszerűségét. Az a tapasztalat ugyanis, hogy a családi házas övezetekben személyre szóló igénylés alapján osztottak ki kék kukákat, ezért ott nagyobb a hajlandóság a szelektív hulladékgyűjtésre. Ellenben, ahol egy társasház lakói közösen kaptak egy nagy kék konténert, ott az egybegyűjtés személytelensége miatt kevésbé népszerű és kihasznált a lehetőség.

– Ezen szeretnénk változtatni az akcióval, amelyben értékeljük, játékos módon pontozzuk a szemetesedényeket – mondta Pintér Rómeó, a körzet önkormányzati képviselője. – Ahol megfelelően szelektáltak, ott egy mosolygó smiley matricát, ahol nem sikerült jól a gyűjtés, ott egy szomorúság jelet ragasztunk a kukákra. Így próbáljuk motiválni a lakókat. Ezzel a kezdeményezéssel elsőként a Honvéd utcában találkozhatnak az ott élők.

Évente 30 ezer tonna szemetet gyűjtenek Kaposváron, ennek 30 százaléka már szelektív hulladékgyűjtésből származik, tudtuk meg Kovács Katalintól, az önkormányzat környezetfejlesztési igazgatójától. A cél az, hogy minél nagyobb hányada legyen a begyűjtött mennyiségnek tisztán csak papír, műanyag és fém. Ezeket anyagukban újrahasznosítják egy országos rendszerben, így nem kerülnek lerakóba, és nem szennyezik a környezetet. Kovács Katalin hozzátette: Kaposváron a háztartások mintegy 98 százaléka igénybe veszi a szelektív hulladékgyűjtési szolgáltatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában