belvíz

2018.03.12. 20:00

Kilépett a folyó: tele a Kapos, de véd a tározó

A Kapos-folyó alsó szakaszán több településen magas a vízszint, Csománál elöntötte víz a szőlőhegyre vezető utat. Kaposváron nincs probléma, amely a 4 évvel ezelőtt átadott vésztározónak köszönhető.

Koszorus Rita [email protected]

Hétfő délelőtt a Kaposvár-Kecelhegyi vízmércénél 134 centiméteren volt a Kapos-folyó vízállása. Dacára a jelentős csapadéknak és az olvadásnak a Somogyi megyeszékhelyen nem jelentett gondot áradás.

Ez köszönhető a 2014-ben átadott 105 hektáros és 1 millió 500 ezer liter vizet elbíró vésztározónak, amely Kaposváron kívül Kaposújlak, Kaposmérő, Taszár és Sántos számára jelent biztonságot.

Annak ellenére, hogy már négy éve óvja a településeket és a megyeszékhely lakóit a tározó az alsóbb szakaszokon jelentős méretű vízzel borított területeket láthatunk a Kapos mentén.

Nagyberkinél jelenleg nincs probléma a megduzzadt Kapos miatt, tudtuk meg Deák Gyula polgármestertől. – Nem öntött ki a folyó szerencsére – mondta a polgármester. – A Dózsa György utcában volt víz az árkokban, kettőt is fel is szedtünk, hogy rendezzük a víz útját, azóta nem változott.

Néhány udvaron még ugyan maradtak tócsák, de lakóházakat nem veszélyeztet. Szabadiban jelenleg is kritikus a helyzet, fogalmazott Antal Lajos polgármester. – A folyó vízszintje éppen nem éri el a Kapos híd alját – mondta érdeklődésünkre a településvezető. – Épphogy nem lépett még ki a medréből. A földek már most is vízben vannak, azt nem is lehet tudni mikor lehet gépekkel rámenni a felázott talajra.

S azt már csak remélik a szabadi gazdák, hogy a Kapos nem áztatja még jobban a termőföldet, tette hozzá Antal Lajos.

Csomában egy utat elöntött víz, tudtuk meg Szűts András Ervin polgármestertől. – A szőlőhegyre nem lehet felmenni – mondta el kérdésünkre a polgármester. – Ez azért is gond, mert éppen most kezdődnek a tavaszi munkák a gyümölcsösökben. Ráadásul a víz a termőterületeket is elárasztotta. Ahol már volt vetés, az biztosan kipusztult.

Még drámaibb kép tárul az utazó szeme elé, ahogyan egyre közeledik Dombóvárhoz. Ez a szakasz is a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság által kezelt somogyi szakaszhoz tartozik. Itt éppen hétfőn szűnt meg az elsőfokú készültség, a medrét elhagyó Kapos-folyó miatt.

Bencs Zoltán, kaposvári szakaszmérnök megkeresésünkre elmondta: a folyó alsó – tolna-megyei – szakaszán számos befolyás van, emiatt ott jobban érzékeli a lakosság a magas vízállás hatásait. – Kaposváron a vésztározó a városra érkező árhullámot levágja – mondta a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság kaposvári szakaszmérnöke. – Így Kaposvárra másodpercenként maximum 27 köbméter víz érkezhet. Amikor 2005-ben a nagy áradás volt, akkor másodpercenként 45 köbméternyi víz érkezett.

A szakember hozzátette, a tározóhoz közel fekvő településeket is védi a létesítmény. Távolabb azonban számos befolyás van – a Surján-, a Zselic- és az Orci-patakok – amelyekből jelentős mennyiségű víz érkezik a Kaposba.

– Dombóvárig a Kapos el tudta vinni a vizeket – összegezte Bencs Zoltán a helyzetet. – Az, hogy néhol láthatunk víztől csillogó területeket a szántóföldeken amiatt van, hogy a talajvíz nem tudott elszivárogni, az oldal befolyók jelentős vízmennyisége miatt.

Néhány nap múlva azonban már ezeken a részeken sem kell aggódni. Ha az időjárás száraz és meleg marad a belvizes foltok is hamarosan megszűnhetnek. Addig azonban késnek a mezőgazdasági és kertészeti munkák, hogy pontosan meddig még nem tudni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában