oktatási program

2018.03.27. 18:18

Közel viszik a gyerekekhez a múzeumot

Túlteljesítették a tervet: négyszáz gyerekre vállalta, de hatszáz gyerekre kiterjesztette a megyei múzeum azt az oktatási programot, amelyet márciusban indítottak, és 30 hónapon át folytatódik majd.

Kovács Gábor

A projektindítót ünnepélyes keretek között tartották a Rippl-Rónai Múzeumban, ahol az érintett iskolák tanulói adtak műsort.

– Korábban is eljöttünk egy-egy kaposvári kirándulás erejéig a múzeumba, de sajnos számít az útiköltség, mert vidéken sok hátrányos helyzetű kisdiák tanul – mondta Tóthné Bali Klára, a somogyjádi iskola igazgató-helyettese. – A pályázat keretében most lehetőség lesz kibővíteni a kapcsolatainkat a múzeummal.

A múzeumpedagógiai foglalkozások után a tanulók sokkal lelkesebbek és motiváltabbak, mint a tanórákon, állítják a pedagógusok. Különösen, ha kézbe is vehetik a múzeumi tárgyakat.

– Régebben múzeumi bérleteket vettünk, de most inkább több szakkört szeretnénk indítani – mondta Bíró Erika, a kaposvári református iskola történelemtanára. – Egyre több gyermeket vinnénk el a múzeum rendezvényeire, így felnőttként is múzeumszerető emberekké válhatnak.

Szakkörök, kirándulások, táborok és vetélkedők – a 30 hónapos program sok érdekességet kínál a gyerekeknek. A múzeumon kívül eljuthatnak a Desedai Fekete István Látogatóközpontba, a Rippl-Rónai Emlékházba, a bőszénfai szarvasfarmra, és a Zselici Csillagparkba, tudtuk meg Balogh Erika múzeumpedagógustól.

A projektindítón Ábrahám Levente, Rippl-Rónai Megyei Múzeum igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Sárhegyi Judit, a Somogy Megyei Önkormányzat jegyzője a megnyitón elmondta: területfejlesztési feladatként kiemelt figyelmet fordítanak a kistelepülések felzárkóztatásra, mert a program a kaposvári kistérséget is érinti. A somogyi kompetenciafejlesztő programra az Emberi Erőforrások Minisztériuma 25 millió forint forrást biztosított, országosan pedig 7 milliárd forintos keretet osztanak szét a pályázók között.

Múzeumi élmények az oktatásért

A pályázat múzeumpedagógiai tervét az együttműködő oktatási intézmények pedagógiai tervéhez igazították. A biológia, a természettudományok, a történelem, a nép- és honismeret, a rajz és művészettörténet, az irodalom és a néprajz területén nyújtanak olyan élményszerű tanulási formák adta ismereteket, amelyek nem elérhetőek az iskolapadban.

A kaposvári járásban nyolc oktatási intézmény vállalt szerepet a programban: a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola, a II Rákóczi Ferenc Tagiskola, a Toldi Lakótelepi Tagiskola, a Lorántffy Zsuzsanna Református Iskola, a Munkácsy Mihály Gimnázium, a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola, a Somogyjádi Illyés Gyula Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Kaposvári Egyetem Gyakorló Óvodája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában