Bye, Bye Zamárdi

2018.03.03. 09:00

Egy fesztivállal kevesebb – Keszthelyre költözik a B.my.Lake

Az idén nyáron már nem Zamárdiba zarándokolnak az elektronikus zene rajongói, a szervezők a hírek szerint Keszthelyre költöztetik a B.my.Lake fesztivált, amit 2013-ban rendeztek meg először, akkor még Balatonvilágoson. A Balaton Sound és a Strand fesztivál helyszíne változatlanul Zamárdi lesz 2018-ban.

Kolumbán Tünde

Az elektronikus zenei rendezvény 2015-ben költözött Zamárdiba, ahonnan most három év után lesz a cél a Balaton nyugati medencéje. Noha a szervezők hivatalosan még nem jelentették be, de úgy tudni, hogy az idén augusztusban egy keszthelyi kemping ad majd helyet a fesztiválnak.

Zamárdit egyébként a hangerő miatt kellett elhagynia a B.my.Lake-nek, hiszen az elmúlt nyarakon Tihanytól Füreden át egészen Csopakig sokan hangosan tiltakoztak az éjszakai bulik okozta hangerő miatt. A szervezők az erősödő északi-parti ellenállás okán tavaly nyáron már módosítottak a hangafalak tájolásán, aminek az lett a következménye, hogy a basszus Zamárdiban és Siófokon is kiverte a biztosítékot.

Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere kérdésünkre elmondta, hogy már tavaly ősszel jelezték a szervezőknek, hogy megoldást kellene találni a problémára. Ugyancsak tavaly ősszel, a Balaton Fejlesztési Tanács szeptemberi ülésén feszültek egymásnak a vélemények a zamárdi fesztiválok hanghatásai miatt. Akadt olyan felvetés, hogy a zamárdi parthoz hasonló zöld területeken egyáltalán nem szabadna fesztivált rendezni, míg mások szerint a túlszabályozásnak nincs értelme, hiszen a zenei fesztiválok turisztikai hozadéka megkérdőjelezhetetlen a tónál.

Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, Balatonfüred polgármestere akkor úgy fogalmazott, hogy nem akarják megfolyatni a zamárdi fesztiválokat, de van egy szint, ahol azt kell mondani, hogy ne tovább.

A zamárdi városvezető nem bánkódik a B.my.Lake távozása miatt, ugyanakkor azt is jelezte, hogy Zamárdi kényszerpályán mozog, hiszen hosszú szabad strandjának hasznosítása nem egyszerű: a jogszabályi korlátozások miatt nem igazán tudnak mit kezdeni a területtel. Azaz vagy füvet nyírnak a tóparti viszonylatban egyedülállóan nagy egybefüggő zöldterületen, ami hasznot nem hoz a városnak, vagy kiadják fesztivál helyszínnek.

A polgármester azt mondta, még arra sincs lehetőség, hogy egész évben nyitva aquaparkot alakítsanak itt ki, amivel bevételhez juthatnának, hiszen a szabályozások ezt sem teszik lehetővé.

A Balaton Sound és a hazai közönséget megmozgató augusztus végi Strand fesztivál mindemellett marad Zamárdiban. – A két fesztiválra 2020–ig van szerződésünk a szervezőkkel, de napokon belül le kell ülnünk módosítani ezeket – mondta Csákovics Gyula hozzátéve, hogy Zamárdiban a kelet-német turizmus megszűnte óta ezek a zenei rendezvények tudtak felmutatható bevételt és ezáltal fejlődést hozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában