gazdafórum

2018.03.08. 19:19

Nagy jövő áll a somogyi agrárium előtt

Az Európai Unión belül a leggyorsabban fejlődő agrárágazat a magyar – mondta Bitay Márton Örs, állami földekért felelős államtitkár a csütörtöki kaposvári gazdafórumon. Az államtitkár hozzátette: a kormány nyolc éve szövetségben kormányoz a gazdákkal, és vendégként most azért jött, hogy megköszönje a munkájukat.

K.G.

Somogy 82 százaléka termőföld, és a megyében 17 ezer agárkamarai tag dolgozik, 50 ezren élnek a mezőgazdaságból. Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a somogyi agrárium előtt nagy jövő áll, hiszen korunk egyre nagyobb kihívása, hogy egészséges élelmiszerrel és vízzel lássuk el az embereket, ebben pedig megyénk mezőgazdasága élen jár.

Nyolc év alatt ötven százalékkal nőtt az ágazat kibocsátása, és az országban hetvenezerrel emelkedett a munkahelyek száma az élelmiszeriparban. Az agrárium exportja néhány év alatt harminc százalékkal növekedett.

Bitay Márton Örs kiemelte: a hazai forrásokat megduplázták, 110 milliárd forint áll a mezőgazdaság rendelkezésre. Leszögezte, hogy a gazdák számíthatnak a kormányra, akikkel közösen szabják meg a fejlődés irányát.

Szita Károly, Kaposvár polgármester elmondta: a városnak az élelmiszeripar az egyik legfontosabb stratégiai ágazata. A legnagyobb helyi adókat befizető kaposvári cégek közül több mezőgazdasági. A polgármester elismerően nyilatkozott a kaposvári cukorgyárnak és a Kométának nyújtott kormánytámogatásról. A húsüzemnél 3,5 év alatt 300 emberrel növelték a létszámot. Szita Károly szerint fontos, hogy a megtermelt javakat a helyi piacokon vásárolhassuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában