le kell verni

2018.03.06. 11:30

Veszélyes jégcsapok lesnek a gyanútlan gyalogosokra

Az ereszen meghízott jégcsapok veszélyt jelenthetnek a gyalogosokra, ennek elhárításáról és a figyelmeztető jelzésekről a lakóknak kell gondoskodniuk.

Koszorus Rita

A napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék és a fagyos téli idő miatt ismét előtérbe került a házak előtti járdák tisztán tartásának kérdése, illetve a veszélyes jégcsapok eltávolítása. Nem véletlen tehát, hogy a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is közzétett egy felhívást ezzel kapcsolatban. Arra hívják fel a figyelmet, hogy az állampolgárok fontos kötelezettsége a járdaszakaszok takarítása és a jégcsapok eltávolítása.

A kárfelelősséget a polgári jog szabályozza, amely szerint: aki másnak kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Az ereszen meghízott jégcsapok veszélyt jelenthetnek a gyalogosokra, ennek elhárításáról és a figyelmeztető jelzésekről a lakóknak kell gondoskodniuk.

A lakóépület előtt és mellett húzódó járda síkosságmentesítése az épület tulajdonosának felelőssége. Társasház esetén a társasház, mint jogi személy, társasház hiányában a tulajdonosok közössége felel azért, hogy a szükséges síkosságmentesítést, a tetőzet karbantartását és más munkálatokat időben elvégezzék a társasházon, illetve annak környezetében.

A katasztrófavédelem hivatásos tűzoltói csak akkor vonulnak ki, ha a jégcsapok miatt közvetlen életveszély áll fenn. Ekkor elsődlegesen a veszélyes területet zárják le, hogy a veszélyt megszüntessék, majd a tulajdonosnak kell gondoskodnia a jégcsapok eltávolításáról.

Nincs jégcsapveszély

A Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt.-től Pap Henriette, a társaság házkezelési vezetője arról tájékoztatta lapunkat: nem kellett jégcsapok miatt intézkedniük az idén. – Az általunk kezelt társasházaktól hozzánk futnak be a lakossági jelzések – mondta a szakember. – Az idén nem volt még ilyen.

Schmidtné Hesz Henriett, Siófokon 2500 lakást kezel, azt mondta: az idei tél veszélymentesen telt. – Szerencsére nem kaptunk jelzést jégcsapokról – mondta Schmidtné Hesz Henriett. – Ez csak akkor fordul elő, ha az ereszcsatorna sérült és ki tud csepegni belőle a víz, ami odafagy. Ha megfelelően karbantartott a ház, akkor nem kell ilyen problémától tartatni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában