országgyűlési választás

2018.03.06. 20:00

Lejárt a határidő – Kaposváron van a legtöbb jelölt

Kedd délutánig huszonhárom egyéni országgyűlési képviselő-jelöltet vett nyilvántartásba a választási iroda Somogy megyében.

Koszorus Rita

Hétfő délután véget ért az ajánlásgyűjtés az április 8-i országgyűlési választásra. Tehát eddig az időpontig volt lehetőségük a jelölt aspiránsoknak összegyűjteni 500 érvényes ajánlást a választópolgároktól. A leadott ajánlóíveket a választási irodáknak három napon belül kell feldolgozni, s a kedd délutáni állapot szerint jelentősen átrajzolódott a somogyi jelöltek névsora.

Kedd délutánig huszonhárom egyéni országgyűlési képviselő-jelöltet vett nyilvántartásba a választási iroda Somogy megyében. A jelenlegi állás szerint Kaposváron indulnak a legtöbben a választók szavazataiért, itt tízen kerültek jogerősen a nyilvántartásba. A barcsi, kettes választókerületben hatan, a marcali hármas választókerületben hárman, a siófoki, négyes választókerületben pedig négyen biztosan jelöltek az áprilisi voksolásra.

Sokak jelöltté nyilvánítása még nem jogerős, a négy választókerületben összesen huszonhét jelölt vár a jogerőre emelkedésre. Az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Iroda adatai szerint a bejelentkezett szervezetek közül huszonnyolc jelezte, mégsem állít jelöltet.

A megyében eddig három jelölt nyilvántartásba vételét utasította el a választási iroda, vagyis nem volt meg az elegendő, érvényes ajánlásuk. A választási irodák egyébként folyamatosan dolgoznak az ajánlások feldolgozásán az egyéni választókerületekben. Végleges névsor hét végére alakulhat ki.

Az egyes számú, Kaposvár székhelyű egyéni választókerületben van a legtöbb jogerősen nyilvántartásba vett országgyűlési képviselő-jelölt. Berg Dániel, a Momentum Mozgalom, Busa József, az LMP, Gelencsér Attila, a Fidesz-KDNP, Haraszti József, a Magyarországi Cigánypárt (MCP), Kerepesi Tibor, az Együtt, Lakatos Jenő Róbert, az Európai Roma Keresztények Demokratikus Pártja (EU, ROM), László Imre, a Demokratikus Koalíció (DK), Lóth Ferenc, a Modern Magyarország Mozgalom, Miháldinecz Gábor, a Jobbik és Nadrai Norbert József független jelöltként száll versenybe a voksokért.

Rajtuk kívül még öt jelöltet vett nyilvántartásba a választási iroda, ám a döntés nem jogerős. Az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Iroda (OEVI) adatai szerint itt 43 jelölő szervezet jelentkezett be, ám 8-an jelezték: mégsem indítanak jelöltet.

A kettes számú – Barcs székhelyű – egyéni választókerületben Ander Balázst, a Jobbik, Horváth Pétert, a Nemzeti Együttműködés és Megbékélés Pártja, Remes Gábort, a DK, Scsavnicsár Szabolcsot, az MCP, Sipos Zoltánt, az LMP, Szászfalvi Lászlót, a Fidesz-KDNP jelöltjeit vette nyilvántartásba a választási iroda. Rajtuk kívül még hét jelölt nyilvántartásba vétele nem jogerős. A negyven jelölő szervezetből, nyolcan visszavonták szándékukat.

A hármas számú választókerületben, Mészáros Géza, az MSZP-Párbeszéd, Móring József Attila, a Fidesz-KDNP, valamint Steinmetz Ádám, a Jobbik színeiben már biztosan jelöltek. Hatan még a jogerőre emelkedésre várnak. Itt az OEVI adatai szerint három szervezet vonta vissza jelölt állítási szándékát.

A négyes számú – siófoki székhelyű – választókerületben Antal László, a NET Párt, Magyar György, az MSZP-Párbeszéd, Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik és Witzmann Mihály, a Fidesz-KDNP jelöltjei gyűjtötték össze az ötszáz érvényes ajánlást. Kilenc jelölt-aspiráns nyilvántartásba vétele azonban még nem jogerős. Itt kilenc szervezet jelezte, hogy mégsem állít egyéni jelöltet.

A jelölő szervezetek kedden még – bírság nélkül – leadhatták a fel nem használt, üres ajánlóíveket, egészen délután négyig. Aki azonban ezután olyan ívet adott le, amely nem üres pénzbüntetésre számíthatott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában