e-napló

2018.03.19. 11:30

Ingyen laptoppal segíti a kormány a pedagógusok munkáját

Több mint ezerháromszáz laptop érkezik a somogyi pedagógusokhoz márciusban. A számítógépek az adminisztrációban és a digitális tananyagok alkalmazásában is nagy segítséget jelentenek majd a lapunk által megkérdezettek szerint.

Gyeszát Zsolt

A kormány nemrégiben közölte, hogy megkezdődött a 45 ezer laptop átadása, melyet a pedagógusok kapnak a digitális kompetencia fejlesztését célzó, kiemelt európai uniós projekt keretein belül.

Nemcsak általános iskolákban, hanem középiskolákban és kollégiumokban dolgozó pedagógusok is kapnak számítógépeket használatra, s ehhez kapcsolódó képzésben is részesülnek – közölte lapunk érdeklődésére a Klebelsberg Központ. A projekt keretein belül biztosított eszközöket több ütemben szállítják ki, első körben, vagyis márciusban a Kaposvári Tankerületi Központ és a Siófoki Tankerületi Központ által fenntartott intézményekben 1328 laptopot (notebookot) osztanak ki – tudtuk meg.

A Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskolában és tagintézményeiben március 20-án kezdik meg a laptopok kiosztását, tudtuk meg Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna főigazgatótól. Osztálytól függetlenül azok a pedagógusok kapnak számítógépet, akik ennek feltételeként vállalták, hogy a gépek átvételét követően részt vesznek majd a digitális tananyagok használatára való felkészítő tanfolyamon.

A tagintézményekbe is számos laptop jut, de a legtöbb számítógép a Kodály iskolába érkezik, ahol 19 pedagógus kapja meg az eszközt. A gép az iskoláé lesz, a pedagógus saját használatra kapja meg a számítógépet, melyet akár haza is vihet a munkához.

– Azt gondolom, hogy ez egy nagy előrelépés lesz, nemcsak a digitális tananyagok alkalmazásában, hanem az adminisztráció terén is – mondta a főigazgató. – A jegyek digitális dokumentálására szolgáló Kréta-rendszerben lévő e-napló bevezetése a gépek nélkül nem működhetne igazán zökkenőmentesen.

– Huszonhét laptop érkezik első körben a Barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium és Kollégiumba március 20-án, majd később még öt pedagógus kap számítógépet – mondta Csokor Réka, az intézmény igazgatója. – Csaknem a teljes tanári kar igényelt laptopot nálunk és vállalta a hozzá kapcsolódó képzést. Csupán két pedagógus nem élt a lehetőséggel, akik hamarosan nyugdíjba mennek. Örülünk a fejlesztésnek, hiszen ennek révén az e-napló működtetése is sokkal könnyebb lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában