Kaposvár

2018.03.28. 18:03

Kormánytámogatásból újult meg két ikonikus templom

Az egyházak hatalmas munkát végeznek a közösségteremtés, a szociális gondozás és az oktatás terén, mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

K. G.

A somogyi megyeszékhely két ikonikus templomépülete újulhatott meg kormányberuházásból. A környékbeli egyházi beruházásokról tartott tájékoztatót Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője és Rumszauer Miklós, a Szent Margit-Szent József templom plébánosa.

A keresztény közösségnek juttatott támogatással a kulturális önazonosságunkat segítjük, ami megmaradásunk záloga lehet, szögezte le Gelencsér Attila, és bejelentette: friss hír, hogy a jutai műemléktemplom 15 millió forintos támogatásban részesült.

Rumszauer Miklós szerint a lakótelepi közösség saját erőből nehezen fejleszthetett volna, ezért jó helyre érkezett a kormánytámogatás. A Szent Margit templom 72 millió forintos támogatást kapott, amelyből megújult a belső tere, nyílászárói, korszerűsítették a fűtést, a hangosítást, az áramhálózatot, sőt még új orgonát is tudtak venni. Most kapták kézhez az EMMI levelét, hogy 3,7 millió forintból folytathatják a felújítást. A Szent József templom 30 éves épülete is rekonstrukcióra szorult, mert már az építésekor sok technikai probléma merült fel. A lejtős területen megsüllyedt a templom alapzata, nyolcmillió forintból kellett megerősíteni.

Az egyházak hatalmas munkát végeznek a közösségteremtés, a szociális gondozás és az oktatás terén, mondta Soltész Miklós, aki összegezte a térségbe jutott egyházi támogatásokat. Az elmúlt években a Nagyboldogasszony Katolikus Iskolaközpont 250 millió, a Lorántffy Zsuzsanna Református Iskola 650 millió forintos támogatásban részesült.

Soltész Miklós hozzátette: a kormány segítségével építette meg a katolikus egyház Zselickislakon az idősek otthonát, amely néhány hét alatt megtelt. Soltész Miklós szerint aki az egyházakat politikai okokból támadja, az a fiatalok, a pedagógusok, rászorulók, szociális gondozottak és családtagjaik életét akarja tönkretenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában