Helyi közélet

2018.03.05. 17:48

Pancsoló apróságok – fejleszti a mozgást is a babaúszás

Immár tizenhat esztendeje indult útjára Kaposváron a babaúszás, eleinte tizenöt-húsz apróság járt a foglalkozásokra. Mostanra száz tagúvá bővült a Lubicka Babaúszás résztvevőinek száma.

Koszorus Rita

A babák számára a lehető legtermészetesebb közeg a víz, s a babaúszás nem csak a csöppségeknek élmény, de a szülőnek is. Kaposváron nagy népszerűségnek örvend a babaúszás, mely hétről-hétre rengeteg csöppséget vonz.

A kicsik élvezettel lubickolnak édesanyjukkal, vagy adott esetben édesapjukkal. A babaúszás ugyanis remek családi program – mondták a szervezők, Szabó Csilla és Putorek Zita. – Kilenc hónapot eltölt a vízben a gyerkőc, aztán világra jön, de ettől még a víz az alapközege – magyarázta Putorek Zita. – Minél hamarabb kezdik el a babaúszást, annál jobb. Ugyanis az olyan mintha visszakerülnének abba kényelmes közegbe, ahonnan jöttek.

A vízben sokkal könnyebben mozognak, fenntartja őket. Sőt a Lubicka babaúszáson vannak olyan picik, akik egész korán kezdik és szinte lebegnek a víz tetején. A mozgásfejlődéshez nagyban hozzájárul a babaúszás, de később a beszédfejlődésre is hatnak a nagy mozgások, mondta el kérdésünkre. Van egy speciális szőnyeg, amelyet használunk a foglalkozásokon. Amikor már tudnak mászni a kicsik, akkor az egyensúlyukat is próbára teszi a víz, hiszen a szőnyeg billeg, oda kell figyelniük, hogyan haladnak rajta. A vízi mozgás az olyan babáknak is nagyon jó szokott lenni, akinek merevebb a csípője, vagy a karja. Főleg, ha kellemes a víz hőmérséklete.

Ez adott a Somssich utcai uszodában, a Duráczkyban, de az Igali Gyógyfürdőben tartott foglalkozásokon még inkább. – Nagyon sokan jönnek el az igali foglalkozásokra – mondta Putorek Zita. – Sokszor kaposváriak, de Komlóról, Marcaliból, Balaton mellől is járnak hozzánk családok kisbabával. Sőt van, hogy nagymama és nagypapa is a családdal tart és egész napra maradnak.

Az is fontos, hogy a babaúszáson kizárólag a kisgyermekre irányul az anyuka minden figyelme. – Van, hogy az apuka is eljön – hívta fel a figyelmet Putorek Zita. – Ők is nagyon szeretik, mert általában ők kevesebbet vannak otthon, de a közös úszás remek családi program.

– Lényeges, hogy azt is megtanulják a szülők, hogyan fogják biztonságosan gyermeküket – tette hozzá Szabó Csilla. – Ne érezze a gyerek a bizonytalanságot a szülőjén, hogyan fogja meg a vízben kényelmesen a gyermeket, hogy ne essen a bele.

Szabó Csilla azt mondta: félni nem kell a babaúszástól, sem a víztől. Hiszen kis vízben végzik a foglalkozásokat, és az anyukák fogják gyermekeiket. Ráadásul merítik a babákat a vízbe, a búvárreflexet kihasználva, így hozzászoknak a víz alatti léthez is.

Folyamatosság a siker titka

A babaúszás – mint a felnőttek sporttevékenységei – is akkor a leghasznosabbak, ha folyamatosan végzik. Persze vannak kétkedők, akik szerint mindennek megvan az ideje, így az úszásnak is. Azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy a Lubicka foglalkozásokon nem versenyre nevelik a gyerekeket és nem is az a cél, hogy egy következő Hosszú Katinkát neveljenek ki a pelenkás kis úszókból, csupán az, hogy egy kényelmes közegben mozoghassanak az apróságok.

A kaposvári és igali babaúszáson három-négy hónapos kortól lehet részt venni és egészen két éves korig járhatnak az apróságok a foglalkozásokra. Egy-egy alkalommal háromnegyed órát töltenek a kicsik a vízben, de ha sok fiatal baba gyűlik össze – és igény van rá – félórás foglalkozásokat is tartanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában