kötelező közösségi szolgálat

2018.03.04. 07:00

Óvoda, menhely, rendezvények – szívesen segítenek a diákok

Óvodában, állatmenhelyen, rendezvények szervezésében vesznek részt leggyakrabban a somogyi diákok a kötelező közösségi szolgálat keretében. A fiatalok sokszor olyan területen önkénteskednek, amelyen tovább szeretnének tanulni.

Koszorus Rita

Közösségi szolgálaton a diákok

Hat éve kötelező az érettségihez közösségi szolgálatban részt venni, ezt a diákok nyolc területen tehetik meg. Egy a Pedagógiai Szemlében frissen publikált országos reprezentatív felmérés szerint a gyerekek szívesen végeznek ilyen tevékenységet, s egy részük érettségi után is vállalna hasonló szolgálatot. A felmérésből kiderült az is, hogy a diákok a munkaerőpiacra lépés lehetőségét látják a közösségi szolgálatban. S elsősorban a sport és szabadidő területen tevékenykednek szívesen.

Somogy megyében területenként eltérő, mit kedvelnek a diákok. De az országos átlaghoz közelít a megyei statisztika. A Siófoki Szakképzési Centrum intézményeiben tanuló diákok is előszeretettel segédkeznek sporteseményeknél.

– Igyekszünk a diákjainknak változatos lehetőséget biztosítani – mondta Szamosi Lóránt főigazgató. – Szeretik az ötvenórás közösségi szolgálatot és gyakran vesznek részt sportesemények lebonyolításában, a katasztrófavédelemnél és az állatmenhelyen is segédkeznek tanulóink. A kép nagyon változatos, mert vannak akik szociális területen, gondozási központban önkénteskednek.

Persze a Siófoki Szakképzési Centrumban azt is fontosnak tartják, hogy ne csak letöltsék a diákok a kötelező közösségi szolgálatot, hanem élményt is kapjanak, tette hozzá a főigazgató.

A barcsi Széchenyi Ferenc Gimnáziumban is arra törekednek a pedagógusok, hogy a fiataloknak többféle területen legyen módjuk önkéntes munkára.

– Az elmúlt tanévben a legtöbb diák oktatási területen tevékenykedett – közölte Csokor Réka intézményvezető. – Ezen a területen 653 órát töltöttek tanulóink 2016/17-es tanévben, kulturális és közösségi területen 605 órát, óvodás korú és idős emberekkel közös sport és szabadidős tevékenységben 450 órát, környezet- és természetvédelem témájában 371 órát, szociális és jótékonysági témában pedig 191 órát.

A kaposvári Munkácsy Mihály Gimnáziumban is sok lehetőségből választhatnak a diákok. – Most már közel 130 partnerintézménnyel van kapcsolatunk – mondta el kérdésünkre Kiss István igazgatóhelyettes. – Kaposváron már szinte mindenkivel van kapcsolatunk, de a gyerekek lakóhelyén is vannak ilyen intézmények. Kiss István hozzátette: az intézmény segít a fiataloknak a megfelelő helyet megtalálni.

Layton Viktória és Vértes Boglárka az Arany János Utcai Óvodában önkénteskednek. – Hárman mentünk az oviba, egy hete – mondta Vértes Boglárka. – Már voltunk a Compass Egyesületnél és a suliban is teljesítettük a kötelező 20 órát.

– Az egyik tanárunk javasolta, hogy menjünk az oviba – mesélte Layton Viktória. – Engem érdekel a pedagógiai pálya és szeretek gyerekekkel foglalkozni.

A lányok élvezik az önkéntes munkát, hiszen az ovisok nagyon barátságosak és örömmel fogadták a diákokat. – Nagyon sok aranyos kisgyerek van – mondta Boglárka. – Délután szoktunk menni, amikor vége van a sulinak. Felöltöztetjük őket, miután felébrednek a délutáni alvásból, aztán uzsonnáznak és ezután játszunk.

A két diáklány elmondta: a fennmaradó harminc órát is az óvodában szeretnék letölteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában