túl a télen

2018.03.24. 20:00

Lassan lekerülnek a lakatok a vidéki házakról

Megindultak az emberek, hogy a tavasz közeledtével felkeressék a vidéki házaikat, amelyeknek a télen nem volt lakója. Sokan jöttek Telekibe is, hogy átnézzék az ingatlanjaikat, történt-e valami a távollétükben. Teleki vonzerejéhez tartozik a 300 éves berkenyefa, amely túlélte a telet.

Kovács Gábor, [email protected]

A hosszú tél után lassan lekerülnek a lakatok a vidéki házakról, amelyek üresen álltak a hideg napokon. Horvai Ferenc Budapestről jött Telekibe, ahol néhány éve vett házat. Nyugdíjas pedagógusként biológiát és történelmet tanít Vácott és a fővárosban is. Örömmel nyugtázta, hogy a téli távollét után mindent rendben talált a portáján.

– Azért döntöttem úgy, hogy Telekiben vásárolok ingatlant, mert láttam, amint a buszról leszálló helybeliek a kerékpárjaikra szálltak, egyik kétkerekűn se volt lakat, mégsem vitte el senki a másét. Azóta is úgy gondolom, a faluban a közbiztonság elfogadható – mondta Horvai Ferenc. – Azt viszont nehezen szoktam meg, ha bevásárolni akarok, akkor be kell utazni Balatonszárszóra. A faluban mások is panaszolták a bolt hiányát. Ahogy egyikük fogalmazott: a vidéki emberről azt gondolja a városi, hogy jó neki, mert helybe jön hozzá a mozgóbolt, de ha valaki többféle árut akar venni, akár az egész napja várakozással telhet.

Megfiatalodott a község büszkesége, a 300 éves házi berkenyefa. Növény-egészségügyi ápoláson esett át, speciális tápanyagot és permetszert kapott. A helyiek évente egyszer berkenyeünnepet tartanak, de a polgármester szerint mégsem lett igazi kirándulóhely a fa környéke, talán mert a helyi értékek idővel megszokottá válnak.

– A vidékünkön hiányzik az önszerveződés, pedig én szeretném visszaadni az embereknek a régi életbe vetett hitüket – mondta Hári László, Teleki polgármestere. – Ha kimutatnák a közösségi igényeiket, akkor könnyebben lehetne kiszolgálni. Jelenleg ezzel küszködünk, pedig eszközökkel nem állunk rosszul, mert a falu infrastruktúrája megfelelő.

A polgármester hozzátette: az emberek kezét nem lehet mindig fogni, hogy jöjjenek be egy közösségbe, beszélgessenek, énekeljenek, táncoljanak, együtt nézzenek filmeket. Szerinte idősödik a vidék, mégsem az a jellemző, hogy az idősek jobban bezárkóznak, korosztálytól függetlenül már a 20-30 évesek sem kíváncsiak egymásra. Azt látja, hogy hatalmas beszélgetések folynak az interneten, de személyesen már nem, és ez a jelenség a vidéket is elérte.

A falusi turizmus lehet kitörési pont a község életében, mert Teleki szép helyen van, eladó ingatlan nincs is a faluban, ezért reménykedni lehet a távlati felemelkedésben, összegezte a polgármester, aki élhető falunak tartja Telekit. A környéken elsőként volt akadálymentesített hivataluk, internet-hozzáférésük a legmodernebb optikai hálózattal, megvalósult a csatornázás, jó a közvilágítás, minden útjuk aszfaltozott. Van itt játszótér, féltucat közösségi színtér, modern könyvtár ingyenes internet lehetőséggel, klub fiataloknak és időseknek, ingyenes programokkal. Mégis mindezek csak lehetőségek, amelyeket jobban is kihasználhatnának a helyiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában