Ökumenikus Segélyszervezet

2018.03.28. 20:00

A térségért fejlesztenek – menedék épült a Dráva mentén

Új raktárbázist és Esélytábort alakít ki az Ökumenikus Segélyszervezet Kastélyosdombón, egy országos 650 millió forint értékű projektje keretében.

Koszorus Rita

Három gyermekével, közel egy éve él a Ökumenikus Segélyszervezet Kastélyosdombói Szociális és Fejlesztő Központ Családok Átmeneti Otthonában Hollósi-Szilágyi Andrea. – Családon belüli gyermekmolesztálás gyanúja merült fel és a rendőrség, valamint a gyámügy segítségével elköltöztünk a volt páromtól – mondta az anya.

A három kiskorú gyermeket nevelő nő hozzátette: utána teljesen magára maradt, hiszen habár a volt párja – aki két fiatalabb lányának édesapja – azt ígérte anyagilag támogatja majd a családot, négy éve egyetlen forintot sem adott. Hollósi-Szilágyi Andrea elmondta: magára maradt a gyerekek nevelésében, azonban az Ökumenikus Segélyszervezet segít a mindennapokban. – Ha kell élelmiszert adnak a főzéshez, vagy kiváltják a gyerekek gyógyszereit.

A központot öt évvel ezelőtt hozta létre a Segélyszervezet, ahol anyagi okokból, vagy párkapcsolati erőszak elől találnak menedéket a családok. Az otthont egy szociális gazdasággal kombinálták: sajtüzem, állattartó telep, gyógynövénygyűjtés is folyik a területen.

Kastélyosdombó az egyik helyszíne az Ökumenikus Segélyszervezet nagyszabású fejlesztési projektjének, amelyre 650 millió forintos támogatást nyert a magyar kormánytól és az Európai Regionális Fejlesztési Alaptól. Ennek keretében Esélytábort is kialakítanak. – A szociálisan rászoruló családok gyermekeinek fejlesztését valósítjuk itt meg – mondta Lehel László, a Segélyszervezet elnök-igazgatója. – Ez nem csak egy nyári tábor lesz, hiszen fejlesztő és élmény foglalkozásokat tartunk majd itt és alkalmas lesz az épület szociális munkások képzésére is.

Lehel László hozzátette: az épület közvetlen közelében egy ovifoci pálya kialakítását tervezik. – Egy regionális raktárbázist is kialakítunk – mondta a karitatív szervezet vezetője. – Környezetbe illő épület lesz, amelyben a hozzánk érkező adományokat helyezzük el.

A kastélyosdombói sajtótájékoztatón elhangzott: a raktárbázisok mobilizálhatóak lesznek, így katasztrófa helyzetben a dél-somogyi területről tudják majd eljuttatni a segítséget a rászorulóknak.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár Kastélyosdombón azt mondta: 4,5 milliárd forintot fordít a kormány a segélyszervezetek fejlesztésére. – A Segélyszervezet itt Somogyban, egy hátrányos helyzetű kistelepülésen valósít meg olyan fejlesztéseket, amelyek segítenek a foglalkoztatás bővítésében és adott esetben katasztrófát szenvedetteknek – mondta az államtitkár. – A fejlesztések lefedik az egész országot, s hosszú távon ki fogják szolgálni a karitatív szervezetek munkáját legyenek azok határon belüli, vagy határon túli feladatok, vagy éppen a közel-keleti keresztények megsegítése érdekében tett erőfeszítések.

A térséget is szolgálja a fejlesztés

Soltész Miklós államtitkár, Lehel László elnök-igazgató és Szászfalvi László országgyűlési képviselő Kastélyosdombón elhelyezték a raktárbázis alapkövét. A politikus elmondta: nagy lehetőség ez a fejlesztés. – Az Ökumenikus Segélyszervezet jelenléte a településen és a térségben már komoly hagyományokkal bír és itt számos beruházást hozott létre a szervezet – mondta a honatya. – Az itt élőkkel nagyszerű kapcsolat alakult ki. A mostani beruházás, nagyon komoly, több százmilliós fejlesztés, amely nyilván az egész térség tekintetében fontos, mert ez több mint egy infrastrukturális fejlesztés.

Szászfalvi László, Soltész Miklóssal közösen Barcson lakossági fórumot tartott, ahol aktuális kérdésekről tájékoztatták a választópolgárokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában