összefogás

2018.03.04. 20:00

Megelőzték a tragédiát: befedték az aknákat az állatbarátok

Többször is előfordult, hogy állatok estek bele azokba a régi víztározó aknákba, melyek Kaposváron az egykori Füredi II-es laktanya észak-nyugati területén helyezkednek el. Nemrégiben több állatbarát fogott össze, hogy lefedjék az aknákat és elhárítsák a veszélyt.

Gyeszát Zsolt

– Járnak ide modellezők, céllövők, olykor biciklisek, s mivel kevés a környéken a kutyafuttató, többen idehozzák házi kedvenceiket is – mondta el kérdésünkre Boncz Edit, a kaposvári Kutyatár Természet és Állatvédő Egyesület elnöke. – Ezt a kutyások is egy nagyon jó területnek tartják a mozgáshoz, viszont nem egy esetben fordult elő, hogy kutya vagy vad esett bele a ma már használaton kívüli víztározó aknákba, melyek befedetlenül álltak. Hogy a jövőben mindez ne forduljon elő többször, úgy gondoltuk, befedjük az aknákat. Nem vittünk el innen semmit, sokkal inkább hoztunk, OSB-lapokat és szerszámokat, melyekre a befedésben volt szükség.

– Úgy tudni, hogy ez magánterület, de nincs elkerítve és a bejárást sem tiltja semmi, ezért is járnak ide többen – tette hozzá Boncz Edit. – A befedéssel csupán segíteni szerettünk volna. Sokan összefogtak ennek érdekében, olyan állatbarát is volt itt, akinek korábban szintén a gödörbe esett a kutyája. Már előttünk néhány nappal is besegítettek a lefedésben, két magánszemély raklapokat és betonlapokat tett az aknákra, amit köszönünk. Mi ezt annyival toldottuk meg, hogy faforgácslapokat is a betonhoz rögzítettünk. Van itt egy nagyobb gödör is, abba pedig egy rámpát tettünk, hogyha esetleg belecsúszik egy állat, legyen min megkapaszkodnia.

Boncz Edit szerint a négy akna 3-4 méter mélységű, volt amelyikben 2,5 méter víz volt. – Ha beleesik egy állat, nyomorúságosan hal meg – jegyezte meg. – Ha egy kutya esik az aknába, nem ugat, mert sokkos lesz. S bár kapaszkodik az életéért, egyhamar belefullad a vízbe, ha nem érkezik hozzá segítség. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy lefedjük a gödröket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában