történelem

2018.03.21. 09:00

Megírja 880 éves faluja történetét a volt közterület-felügyelő

Két barátjával fogott neki, hogy megírja Nagycsepely történetét Elek János. A többiek elmaradtak mellőle, de ő rendületlenül dolgozik azon, hogy megörökítse az idén 880 éves szülőfaluja történetét.

Kovács Gábor

Változatos életutat mondhat magáénak Elek János. Volt buszsofőr, szakoktató, zöldségkereskedő, üzletkötő, közterület-felügyelet vezető. Nyugdíjazásáig Balatonszárszón és Siófokon dolgozott, a Nagycsepellyel szomszédos Kötcsén telepedett le. Négy éve vetette fel az egyik régi barát, hogy gyűjtsék össze Nagycsepely emlékeit. Hárman kezdték, de azóta Elek János egyedül folytatja a munkát. Levéltárakban járt, internetes közgyűjteményekben kutatott. Már gyerekként érdekelte a történelem, a földrajz és az irodalom.

– Kisfiúként a falu olyan részén játszottunk, amelyről csak később tudtam meg, hogy ott húzódott Nagycsepely vára, a föld alá temetve – mondta Elek János. – Csak 1987 óta tudjuk, hogy a falunk 880 éves múltra tekinthet vissza, 1138-ból származik az első írásos emlék. A történészek a Zsigmond-kori oklevéltárakban találtak olyan iratokat, amelyek alapján részletesen megrajzolhatták a középkori falu életét, főként a birtokperekből. Nagycsepelyen szőlőművelés folyt, jelentős településnek számított a középkorban 380 lakossal.

Kiss Pál

Elek János a mai idősektől is gyűjtött alapanyagot a falukrónikához, a 88 éves Kiss Pálnál is járt.

– Jómódú falu volt Nagycsepely, 80-85 százalékban reformátusok lakták – emlékezett az idős férfi, aki fogatos, traktoros, brigádvezető és magtáros is volt a helyi téesznél egykor. Hozzátette: ha mezőgazdasági kampány volt, bizony reggel fél 7-től este 22 óráig dolgoztak, Siófokra vitték a gabonát.

A falu is készül az idei 880 éves jubileumra, tudtuk meg Máj Károly polgármestertől. Kis lépésekkel haladhat előre a település, mert alacsony a költségvetésük, de azért mindig fejlesztenek egy kicsit. Most a könyvtár felújításába fogtak bele, fél év múlva befejezhetik. Tavasszal a ravatalozó felújítását is folytatják, ami a téli időjárás miatt abbamaradt. Máj Károly kiemelte, hogy a református egyház pályázatot nyert a nagycsepelyi templom felújítására. Somogy legnagyobb orgonája van ebben a templomban a helyiek szerint.

Átsétálhatunk Kötcsére

Táblától tábláig mindössze egy kilométer távolság van Kötcse és Nagycsepely között. Nagycsepelyt azonban még nem fedezték fel maguknak a betelepülők. A polgármester szerint ennek az az oka, hogy a csepelyiek magasabbra tartják az ingatlanok árát. A 396-os lélekszámú Nagycsepely elöregedő település, az idősek pedig nem akarják elkótyavetyélni a házaikat, egy élet munkáját. A helyi fiatalok egyre több lehetőséget látnak a faluban, és többen kezdenek építkezésekbe, átalakításokba. Két éve lódult meg az építési kedv. Akkor fejeződött be ugyanis a csatornázás, addig a Balaton-törvény értelmében nem lehetett építkezni csak úgy, ha zárt szennyvíztárolót is építenek a ház mellé, ez pedig drágább volt, mint maga az épület. A szennyvízprogramot öt község, Karád, Kötcse, Nagycsepely, Szólád és Teleki társulás formájában valósította meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában