Balla Eszter

2018.03.31. 20:00

Mindent egy lapra tett fel – színésznő lett Garas menyéből

Balla Eszter húsz éve, egy beugrással kezdte pályafutását Kaposváron, ahol felnőtt. A kaposváriak teljes joggal érezhetik sajátjuknak Balla Esztert, aki már középiskolásként városi rendezvényeken énekelt a Déryné Vándorszíntársulat égisze alatt. A fiatalon elszármazott színésznő napjainkban csak ritkán jut el Kaposvárra, ahol felnőtt, ám egy fuvolaverseny kapcsán a közelmúltban ellátogatott a somogyi megyeszékhelyre.

Turbéki Bernadett

– Nagyon elcsodálkoztam, amikor régi növendékként meghívtak a zeneiskola gálaestjére, mert bár tíz évig fuvoláztam, én nem nyertem versenyeket ebben a műfajban. Most is egyedüliként verset mondtam és énekeltem inkább a sok fuvolista között – mondta Balla Eszter. – Nagyon sokat köszönhetek a most nyolcvanéves Dusi néninek, aki végig szeretettel kísérte a pályafutásomat, rengeteget tanultam tőle. Ám színésznő, Török Tamás miatt lettem, ő indított el az úton.

Balla Eszter gimnazistaként egy tanév alatt végezte el az utolsó két évfolyamot, hogy a négyévenként indított musicalszínészszakra felvételizhessen. Ő volt a legfiatalabb a színművészetin, ám hamar a mély vízben találta magát. Még be sem fejezte tanulmányait, máris be kellett ugrania egy nagyszínházi produkcióba, ráadásul primadonnaszerepbe.

– Hat napom volt rá, hogy megtanuljam a négyórás, háromfelvonásos nagyoperett főszerepét, miközben Budapesten ezzel párhuzamosan főpróbahetem volt. Ott egy végzős, rendezőszakos hallgató vizsgadarabjában játszottam. Közben Kaposváron, a Mohácsi János által rendezett, már futó Mágnás Miskában helyettesítettem. Visszagondolva úgy érzem, segített az akkori tapasztalatlanságom, mert bátor voltam tőle. Azóta is Mohácsi a kedvenc rendezőm. Tudok sírni az előadásain, ugyanakkor nagyon szeretem a humorát. Akkoriban nem is volt fontos, hogy ott játszom, ahol felnőttem, csak később, amikor Kaposvárra szerződtem, nőtt ennek a jelentősége – mesélte Balla Eszter.

Munkája és családja is a fővároshoz köti. Férje, Garas Dániel, operatőr, ám Esztert sokáig inkább Garas Dezső színészóriás menyeként próbálták számon tartani. – Annak ellenére, hogy büszke voltam az apósomra, eleinte kicsit küzdenem kellett érte, hogy magam miatt érdekeljem az embereket. Arra pedig ügyeltem, hogy családi dolgokat ne tudjon meg tőlem a nyilvánosság. Garas Dezső még a celeb-mentes időkből származott, amikor a magánélet szent volt – mesélte Balla Eszter, aki apósával egykor közösen mesélt Eszterék első gyermekéről, aki Down-szindrómával született.

– Emma úgy hároméves lehetett, amikor motoszkálni kezdett bennem, hogy egyszer csak megírják, és úgy lát napvilágot, ahogy azt nem szeretném. Igényes helyen, igényes műsorban beszéltünk erről, az ugyancsak kaposvári D. Tóth Krisztával.

Balla Eszter ma már háromgyermekes családanya. Azt mondta, a nagycsalád teljesen kondiban tartja. – Az idő múlásával egyre fájdalmasabban hagyom otthon őket esténként, de meg kell, hogy tanulják, hogy néha elszólít a munkám. A férjem a családfenntartó, így én megválogathatom, milyen munkát vállalok el. Az interneten úgy látszik, mintha egyszerre túl sok mindenben részt vennék, ám ott ömlesztve található mindaz, amit eddig csináltam – mondta Balla Eszter, aki pályája korai időszakában filmekben szerepelt, ruhabemutatókra járt és fotózásokon is részt vett. Napjainkban szabadúszóként játszik több színházban, összesen hét előadásban. Azt mesélte, elégedettnek érzi magát a csaknem húszéves pályafutása kapcsán, mert szinte mindig főszerepekre hívták.

– Nagyon szerettem a Chicago musicalt. A My Fair Lady Elizáját pedig már kétféle rendezésben is eljátszhattam. Legemlékezetesebb azonban a Madách Színház Édeskettes hármasban című kétszereplős előadás volt, amelyet 800 néző előtt, nagyszínpadon játszhattam, csupán 26 évesen – mesélte. Élete legnagyobb alakítása azonban vitathatatlanul a családanya szerepe. Még véget sem ért a színházi évad, de már a nyarat tervezi, amikor egy teljes hónapot a családjával tölthet: sátrazni mennek a gyerekekkel, amelynek útitervét gondosan, előre megtervezik.

Fogadalmat tett

A Kaposváron felnőtt színésznő családjából csupán egy nagynéni él a somogyi megyeszékhelyen. Mégis szívesen tér haza, bár alig ismer rá gyermekkora színhelyére. – Egy éve voltunk itt utoljára. Akkor megfogadtam, hogy gyakrabban jövök majd vissza a gyermekeimmel. Velük kapcsolatosan sajnálom, hogy a fővárosban kell felnőniük. Kaposvár egy ékszerdobozzá vált az évek során – mondta Balla Eszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában