régi történet

2018.03.26. 09:00

Saját magát lőtte meg a rendőr, óriási bonyodalom lett belőle

Ezúttal egy 2003 márciusában történt esetet elevenítünk fel, amikor is óriási bonyodalomhoz vezetett egy véletlenül elsült pisztoly a horvát-magyar határ horvát oldalán.

MTI/Somogyi Hírlap/MG

– Lövöldözés volt a horvát-magyar határszakasz horvát oldalán, ezért a Bélavár körzetében golyóálló mellényben teljesítenek szolgálatot a magyar határőrök – számolt be az esetről az MTI.

A határőrség szóvivője az MTI-nek akkor elmondta, a horvát rendőrség a Dráva partján keveredett lövöldözésbe két férfival. A Magyar-Horvát Határmenti Vegyesbizottság arra kérte a határőrséget, hogy a területi igazgatóságon megerősített szolgálattal lássák el feladatukat, megakadályozva így a fegyveres férfiak Magyarországra szökését.

Fokozott ellenőrzés

Az akkori hírek szerint a konfliktus során magyar területre nem lépett senki, a horvát rendőrök sem lőttek át Magyarországra. A horvát rendőrök által üldözött két ismeretlen férfi közül az egyiket valószínűleg megsebesítették. A férfiak gumicsónakkal menekültek el a Dráván. A helyszínre vezényelt magyar határvadászok és a járőrhajókon szolgálatot teljesítők megerősített létszámmal és golyóálló mellénnyel felszerelve látták el feladatukat.

A határátkelőknél a bejövő forgalmat a magyar hatóság a szokásosnál alaposabban ellenőrizte, és tüzetesen megvizsgálták a járművek megbújásra alkalmas üregeit is.

Kiderült az igazság

– Önmagára lőtt a horvát rendőr Bélavárral szemben a Dráva horvát oldalán, a magyar-horvát országhatáron, így szó nem volt tűzharcról – közölte két nappal később az MTI.

A sebesült rendőr védőügyvédje és az államügyész jelenlétében bevallotta: szó sem volt semmiféle ember- vagy árucsempészekről, sem orvhalászokról, nem volt Magyarország felől érkezett gumicsónak és a lövöldözés utáni, vízfolyással szembeni menekülés sem a gyékényesi híd irányába. Az egészet járőrtársával együtt ők találták ki, miután állítólag tisztítás közben elsült a pisztolya, majd pedig a nagyobb szavahihetőség kedvéért leadott még egy lövést.

A HINA horvát hírügynökség jelentette, a nyomozók gyanakodni kezdtek a sebesült rendőr szavahihetőségében, hiszen a bűnügyi szakértők az egyenruhán talált lőpormaradványokból megállapították, hogy a lövés legfeljebb egy centiméter távolságból érte a később megműtött rendőrt.

Ezt írta a Somogyi Hírlap

Tűzharcba keveredett a horvát rendőrséggel két fegyveres a horvát-magyar határ közelében, a Dráva horvátországi oldalán. A fegyveresek gumicsónakon menekültek el az őket üldöző hatóságok elől. A horvát határőrök magyar kollégáik segítségét kérték.

A horvát határőrség magyar kollégáiknak eljuttatott jelentése szerint a két ismeretlen fegyveres vélhetően horvát állampolgár, és egyikük megsebesített egy rendőrt. Az őket üldözőbe vevő hatóságok elől gumicsónakon menekültek a Dráva horvátországi szakaszán, majd partra szálltak, és nyomuk veszett.

A Nagykanizsai Határőr Igazgatóság sajtószóvivője a Somogyi Hírlapnak elmondta: a horvát határőrök a járőrszolgálat megerősítését kérték magyar kollégáiktól. A határvadász századok, az érintett határőrizeti kirendeltségek, valamint az igazgatóság állományának a bevonásával megerősített járőrszolgálatot láttak el a térségben, a vízi határszakaszon is folyamatos volt az ellenőrzés, egy járörcsónakból pásztázták a vizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában