világhír

2018.04.22. 18:34

A kaposvári festőóriás, Rippl-Rónai, Zágrábban is bemutatkozott

Rippl- Rónai József leghíresebb festményeiből nyílt kiállítás Zágrábban. A Modern Galériában a kaposvári múzeum gyűjteményének anyaga látható.

Stanics Adrienn

Zsúfolásig megtelt pénteken a zágrábi Modern Galéria Rippl- Rónai József életmű kiállításának megnyitóján. A tárlatra a kaposvári gyűjtemény legnevesebb darabjait vitték el. A „Rippl-Rónai József – a magyar modern festészet első mestere” című tárlaton több mint 80 alkotás látható.

– Rippl-Rónai az a magyar művész, akinek a világon a legnagyobb hatása érezhető – mondta a kiállítás kurátora, a kaposvári Ripp-Rónai Múzeum művészettörténésze, Géger Melinda a megnyitón. – Ő az, akit a leginkább keresnek, és ismernek Európában és Amerikában is. Az elmúlt évek festményvásárlásai és aukciói is erre utalnak. Több alkalommal adtuk már kölcsön Rippl-Rónai képeit külföldi kiállításoknak, ám ekkora Rippl-tárlat még nem volt Horvátországban.

A kiállítás megnyitóján a horvát kulturális miniszter, Nina Obuljen Korzinek arról beszélt, hogy ez a tárlat egy újabb értékes nemzetközi program a két ország között, ezúttal a Modern Galéria és Kaposvár között. – A két ország igazi közeledése a kultúrán keresztül történhet – ezt már Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere mondta, majd kiemelte: Közös kultúránkban látjuk a fejlődés lehetőségét, hiszen az identitásunknak is sok közös gyökere van. Az értékeink és az érdekeink is közösek. Ez egy olyan inspiráció lehet, ami a gazdasági és a pénzügyi szakemberek együttműködését segíti – tette hozzá a miniszter.

A jövőben a két ország közötti kulturális megállapodást meghosszabbítanák, és azt is szeretnék, hogy amikor Fiume (Rijeka) Európa kulturális fővárosa lesz, akkor ott jelenjenek meg a magyar gyökerek is.

Kaposvár jó hírnevét viszi a világban Rippl-Rónai

Kaposvár polgármestere, Szita Károly arról beszélt Zágrábban, hogy a tárlat kapcsán várhatóan sokan lesznek kíváncsiak a somogyi megyeszékhelyre is. – Örömmel hoztuk a Rippl- kiállítást a horvát fővárosba – mondta. – Nagyon remélem, hogy sok zágrábi megnézi a tárlatot és kedvet kap ahhoz, hogy Kaposvárra látogasson.

Szita Károly a horvát fővárosban élő magyarokkal, kaposváriakkal is találkozott, a kisebbség életéről, lehetőségeiről is tájékozódott. Több mint 800 fős magyar közösség él ugyanis Zágrábban. A Rippl Rónai kiállítás május 13-g látható a Modern Galériában.

 

Az egész életmű látható

 

Rippl-Rónai József Kaposváron született. A müncheni akadémián kezdte festészeti tanulmányait, majd 1887-től Párizsban Munkácsy Mihály műhelyében segédként dolgozott. Két év múlva a francia úgynevezett Nabis-csoport tagjaként a kor legmodernebb festői törekvéseit formálta saját képére. Rippl-Rónai József 1902-ben végleg letelepedett szülővárosában, Kaposváron, ahol 1908-ban megvásárolta a külvárosban fekvő Róma-villát, ott talált rá a magyar festészetben egyedülálló, új festői stílusára. A somogyi városban alkotott haláláig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában