újraélesztés

2018.04.09. 12:50

Elsősegélynyújtó tanfolyamon a polgárőrök

Újraélesztést tanultak a polgárőrök: eddig tízen jártak elsősegélynyújtó tanfolyamra, s az idén várhatóan csaknem további 40 tagjuk végzi el a képzést. Tervek szerint két autójukat defibrilátorral szerelik fel.

Harsányi Miklós

– Újraélesztéssel igyekezett segíteni polgárőrtársunk az egyik kaposvári autóbalesetnél, ám a fiatalember olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhunyt – mondta Domán Tibor, a Kaposvári Kistérségi Polgárőr Egyesület elnöke. – Ez volt az első alkalom, amikor éles helyzetben alkalmazta egészségügyi ismereteit az egyik tagunk. S az egységünk pillanatok alatt a helyszínre ért, így a terület szakszerű zárásában is közreműködtek, büszke vagyok a helytállásukra.

Tavaly tíz polgárőr vett részt azon az elsősegélynyújtó tanfolyamon, amelyet a Magyar Vöröskereszt szervezett, s az újraélesztést is begyakorolták. Domán Tibor kiemelte: tagjaik rendszeresen járőröznek a megyeszékhelyen és a környékbeli községekben, így szükség lehet arra, hogy vészhelyzetben azonnal a bajbajutottak segítségére siessenek. Legyen szó közúti karambolról vagy közterületi rosszullétről, a gyors reagálás döntő.

– Tíz településen vagyunk jelen, s közel 300-an dolgoznak a közbiztonságért – folytatta Domán Tibor. – Kaposváron vagyunk a legtöbben, közel negyvenen, a legkisebb egységünk a nagyberki, ahol négyen kapcsolódnak megelőző tevékenységbe. Azt akarjuk, hogy minél több sajátítsák el a szakmai alapfogásokat, ám ehhez hivatalos képzésre van szükség.

Az egyesület elnöksége elhatározta, hogy az idén csaknem 40 tagot beírat az elsősegélynyújtó tanfolyamra, s ígéretük van arra, hogy a kaposvári dr. Zénó Magánklinika közreműködésével két autójukat korszerű berendezésekkel látják el. A defibrillátoron kívül többek közt vérzéscsillapítókat akarnak beszerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában