segít a család

2018.04.17. 18:35

Csábít az étel: a cukorbetegek a hétköznapok hősei

A cukorbetegek a hétköznapok hősei, mert ha minden előírást betartva megélnek egy bizonyos kort ezzel a betegséggel, akkor elismerést érdemelnek. Ebben a szellemben oszt oklevelet tagjainak a Magyar Cukorbetegek Kaposvári Egyesülete.

Kovács Gábor

Ormótlan fém fecskendőt mutatott egy idős férfi a cukorbetegek kaposvári klubfoglalkozásán a PTE Kaposvári Egészségtudományi Karán. Elhozta magával, hogy szemléltesse: hajdan ezzel szúrták magukat, de azóta sok minden változott a betegség kezelésében.

– Ennél a kórnál az orvosnak van kevesebb teendője, és nekünk, betegeknek több – ismerte el Horváth Ernő, aki 30 éve cukorbeteg. – Csinálhat bármit a doktor, ha a páciens nem tartja be az előírásokat. Valljuk meg, hogy mi is bűnös emberek vagyunk, csábít az étel, amit nem szabad fogyasztanunk. Az elején az ember jobban rászorul a környezetére, de ennyi idő eltelte után már pontosan tudja, mit ehet és mit nem.

A 25, 50 és 75 éve a betegséggel együtt élőknek rendszeresen ad oklevelet – Joslin-díjat – az egyesület. A legutóbbi foglalkozáson köszöntötték a jubiláló tagjaikat. A szervezet elnöke, Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna maga is 49 éve cukorbeteg. Azt állítja, hogy a betegek és az orvosok tudása is rengeteget gyarapodott az eltelt évtizedek alatt.

– Amikor nálam kezdődött, akkor még csak kétféle inzulin volt: egy gyors és egy elhúzódó hatású – emlékezett vissza Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna. – Ma már három-négy inzulingyártó gyógyszercég létezik, és mindegyiknek megvannak a saját termékei. Másik gyógyszerekből is sok újdonság létezik, az egyik serkenti a hasnyálmirigy működését, a másik a vércukorértéket segít stabilizálni, a harmadik a felszívódást gátolja.

Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna hozzátette: a betegek személete is megváltozott az évtizedek alatt. A helyes életmód rendkívül fontos, mert ha betartják a megfelelő diétát, és rendszeresen mozognak, sokat tehetnek az egészségükért. Ezzel meggátolhatják a káros szövődmények kialakulását, mint a szív vagy agyi infarktus.

Segítettek a fiatalok, a család és az orvosok

A kisgyaláni Fekete Géza is oklevelet kapott a betegségben eltelt hosszú évekről. Ha visszaemlékezik a kezdetekre, napra pontosan tudja, hogy 1974. május 17-én került kórházba, vagyis 44 év óta cukorbeteg.

– Az első év volt a legnehezebb, nagyon lefogytam és rengeteg folyadékot fogyasztottam – idézte fel a múltat Fekete Géza. – Ami nekem sokat segített, hogy a munkám miatt fiatalok vettek körül, ifjúsági szervezetekben dolgoztam. A sok program lekötötte az embert, nem kesergett a betegségen. A háziorvosom és a kezelőorvosom mellett a legfontosabb a család támogatása. Nekem egy fiam és egy lányom van, valamint öt lányunokám. A családban mindenki figyelembe veszi, hogyan szabad étkeznem.

A cukorbetegségbe nem lehet belehalni, csak a szövődményeibe, említette meg Fekete Géza. Megelőzésül havonta jár a háziorvosához, negyedévente pedig kivizsgáltatja magát a kardiológián, a szemészeten és más kórházi osztályokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában