allergia

2018.04.21. 15:30

A tüsszögés kora – jön a jó idő, s vele együtt a pollenek is

Az utóbbi 25 évben megduplázódott az allergiások száma hazánkban, becslések szerint legalább kétmillióan szenvednek ettől. Az időjárás nagyban befolyásolja a pollenek koncentrációját a levegőben. Száraz, meleg időben napközben általában magasabb, míg reggel, illetve esős időben alacsonyabb az érték.

Harsányi Miklós

Hazánkban legalább kétmillió ember allergiás. Az elmúlt évek megváltozott időjárási viszonyai miatt a pollenszezon is kitolódott, szinte egész évben folyamatosan ki lehet mutatni a levegőből származó polleneket. A kaposvári pollencsapda is folyamatosan működik, hetente olvassák le az értékeket. Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) adatai szerint a megyeszékhelyen a 14. héten az éger, a fűz, a gyertyán közepes koncentrációban, míg a ciprusfélék, a kőris, a nyár pedig még alacsony koncentrációban volt jelen.

– Az OKI jelentése szerint a következő napokban a nyír pollenkoncentrációja országszerte elérheti a magas, nagyon magas szintet – tájékoztatott a megyei kormányhivatal. – A kőris, a nyár, a gyertyán valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja is a közepes-magas tartományban alakul, miként a zöld juhar virágpora is sokfelé magas koncentrációban lehet jelen.

Szakemberek arra is felhívták a figyelmet: az időjárás nagyban befolyásolja a pollenek koncentrációját a levegőben. Száraz, meleg időben napközben általában magasabb, míg reggel, illetve esős időben alacsonyabb az érték, így a szénanátha tünetei erősödnek, illetve enyhülnek. Az utóbbi 25 évben megduplázódott az allergiások száma hazánkban, becslések szerint legalább kétmillióan szenvednek ettől. Somogyi esetekről nincs adat.

– Az allergia krónikus betegség, melynek – a kellemetlen kísérő tüneteken kívül – idővel súlyosabb szövődményei is kialakulhatnak, ezért érdemes komolyan venni – tudtuk meg. – Magas pollenkoncentráció esetén és megfelelő gyógykezelés hiányában az allergiásoknak számolni kell a tünetek megjelenésére, úgy mint a tüsszögés, az orr- és garatviszketésen kívül a könnyezésre, a szemviszketésre, s a szem fáradékonyságra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában