in vino veritas

2018.04.19. 18:48

Könnyű chardonnay, testes merlot és frissítő rozé Boglárról

Rekord mennyiségű, 193 tételt nevezett 40 termelő a Balatonboglári Borvidék idei borversenyére. Az ítészek a Rádpuszta Gasztro- és Élménybirtokon kóstolták végig a balatoni hegy levét. A könnyed chardonnay túlsúlya egyértelmű a dél-Balatonon.

Koszorus Rita

Könnyű chardonnay-k, frissítő rozék és testes merlot-k voltak túlsúlyban a Balatonboglári Borvidék idei borversenyén. Az ítészeknek nem volt könnyű dolguk, mert rekordmennyiségű fajtát neveztek a balatoni borászok. – 193 bort és pezsgőt kóstoltak végig a bírálók – mondta Bujdosó Ferenc, a Balatonboglári Borvidék elnöke. – Azt gondolom, kiemelendő a chardonnay túlsúlya, hiszen 26-ot neveztek. Rozéból 24-et és 14 körüli merlot hoztak el, ezután következtek az olaszrizling és az illatos fajták.

A könnyed chardonnay túlsúlya egyértelmű a dél-Balatonon. – Ez a borvidék vezető fajtája volt mindig is, itt a királyleánykával versenyeztek az első helyért – magyarázta Bujdosó Ferenc. – Olyan 300 hektár felett van, amely abszolút jól érzi magát a Balaton déli partján.

 

A 2017-es egy igazán remek évjárat lett, értékelt a borvidék elnöke. – Édesapám mindig azt mondja, hogy száraz ősz jó évjárat, esős ősz gyenge évjárat – emelte ki Bujdosó Ferenc. – Egy hosszú, száraz őszben tudtunk szüretelni, sok egészséges, érett szőlőt szedtünk le. Tüzesek, de jó savval rendelkező és tartalmas borok készültek. Igaz ez a fehérekre és a vörösekre is.

Légli Ottó, balatonboglári borász szerint nem volt könnyű dolguk az elmúlt esztendőben. – Nem volt egy könnyű évjárat a 2017-es – mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. – Az aszályos meleg évek biológiai értelemben nem mindig könnyűek. Olyan szempontból viszont szerencsés, hogy nem kellett gombafertőzésektől tartani. Tehát egészséges gyümölcsöt lehetett termelni, ami az egész borkészítés alapja.

Légli Ottó – aki a borversenyen az elnökség tagjaként kóstolta végig a nevezett tételeket – úgy véli, fel volt adva a lecke a bírálóknak. Hiszen az eltérő termelői célok miatt vannak nedűk, amelyek nehezen hasonlíthatóak össze. – Tehát, aki balatoni fesztiválokra készít borokat szomjoltónak, az egészen máshogy áll a dolgokhoz, mint aki nemzetközi gasztronómiát céloz meg és egy Michelin-csillagos étteremben akar élményt nyújtani. Emiatt nagyon nehéz bírálni.

Biztos már a bolgári borok státusza

Gazdag a Balatonboglári Borvidék és kiváló adottságai vannak, ezt bizonyította a borverseny is. – Ma is lehetett modern ízvilágú mintát kóstolni, ami korszerű gyümölcsös jó illatú bor, amit nem kell magyarázni – mondta Légli Ottó. – Mindenképpen a Balatonboglári Borvidék az első egyharmadban van a huszonkét borvidék rangsorában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában