hazajönnek

2018.04.12. 09:49

Megérkeztek az első bajbajutott magyarok Venezuelából

Az évek óta tartó venezuelai válság mostanra annyira ellehetetlenítette az életet, hogy aki megteheti, elhagyja az országot. A részben II. világháború alatti és részben ’56-os magyarországi menekültek a válság miatt arra kényszerültek, hogy most a magyar államtól kérjenek segítséget. Eddig közel 30 magyar származású család érkezett haza Magyarországra.

Sonline

Bkscsaba, 2017. december 7. Soltsz Mikls, az Emberi Erforrsok Minisztriuma egyhzi, nemzetisgi s civil trsadalmi kapcsolatokrt felels llamtitkra a bkscsabai evanglikus nagytemplomban az plet feljtsrl tartott sajttjkoztatn 2017. december 7-n. MTI Fot: Rosta Tibor

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Rosta Tibor

Bár ez a dél-amerikai ország rendelkezik a világ legnagyobb kőolajkészletével, az egyik utolsó szocialista diktatúra is itt van. Az egymást követő rossz politikai döntések előidézték az olajár zuhanását, így a gazdaság gyakorlatilag összeomlott, az infláció elszabadult. A kialakult polgárháborús helyzet következtében egyre több, magyarságát őrző és magyar felmenőkkel rendelkező kér segítséget Magyarországtól. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes már tavaly nyáron üzent a kint élőknek: „A venezuelai magyarok ide nem menekülnek, nem emigrálnak, hanem hazajönnek!”

Miután a magyar kormány erkölcsi kötelességének érzi, hogy a világ bármely pontján bajbajutott magyarokon segítsen, így nem kérdés, hogy a venezuelai magyarok is számíthatnak ránk – ezt már az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár mondta.

Soltész Miklós hozzátette: az első családok már megérkeztek Magyarországra. A politikus saját tapasztalatai szerint a hosszú ideje tartó fenyegetettségtől fizikailag és lelkileg megtört emberek könnyek között köszönték meg, hogy segítséget kaptak Magyarországtól. A magyar felmenőkkel rendelkező venezuelai vegyes házasságokból létrejött családok jórésze felsőfokú végzettséggel vagy szakképzettséggel rendelkezik. A céljaik egyértelműek: aki most még nem tud magyarul, az mihamarabb szeretné megtanulni a nyelvet, szeretnének beilleszkedni, mihamarabb munkát találni és békességben élni Magyarországon.

Jelenleg a becslések szerint 2-3 ezer magyar származású ember él Venezuelában, ebből nagyjából 4-5 száz főre tehető azoknak a száma, akik őrzik is a magyarságukat és a gyökereiket. Ahogy hasonló helyzetekben, amikor háborús vagy valamilyen válság okozta konfliktus elől kellett kimenekíteni magyarokat vagy segíteni más bajbajutottakat (például kelet-német menekültek, dél-szláv háború menekültjei, ukrajnai válság, Fülöp-szigetek stb.) úgy a mostani venezuelai magyarok beilleszkedését is segíti a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában