rendhagyó

2018.04.19. 11:30

Minden utca névadóját megmintázták egy szoborral

Egy új postás biztosan nem tévedhet el Kaposhomokon, mert a település mindegyik utcájában áll egy-egy fából faragott szobor, amely az utca névadóját mintázza. Hamarosan sor kerül az utolsó leleplezésére is a főtéren, és ezzel kész lesz a szoborsorozat.

Kovács Gábor

A helybeliek megszokták, sőt meg is szerették a faszobrokat. Ha valaki rápillant menet közben, jobb kedvre derül tőlük, állítják.

– Azt mondják, ha kiülök a ház elé a padra, elbeszélgethetek Rákóczival! – nevetett a 77 éves Frauholcz Sebestyénné, akinek a háza közelében áll a nagyságos fejedelem életnagyságú, tölgyfából készült szobra.

A szomszéd utcában Széchenyi tartja karjában a Lánchíd makettjét, a következőben Ady szivarozik, a faluba betérőket pedig Kossuth fogadja. A kaposhomoki polgármester, Barta István szerint különlegessé akarták tenni a települést ezekkel az alkotásokkal. A lecsófesztivál, a kolbászfesztivál és a böllérfesztivál már mind foglalt volt, ekkor jutott eszébe az alpolgármesternek, Bontovics Balázsnak, hogy örökítsék meg azokat a nagyjainkat, akikről elnevezték a kaposhomoki utcákat. Boa Endre letenyei szobrászművészt keresték meg a feladattal, aki készségesen vállalkozott a munkára.

– Évről évre készültek a szobrok, ahogy az önkormányzat anyagi ereje lehetővé tette – mondta Barta István. – Az utolsót, Petőfi szobrát a Petőfi téren leplezzük majd le a tervek szerint az augusztus 20-ai ünnepségen. A lakók jól fogadták az ötletet, erősíti a történelem tudatukat.

A falu négy központi utcáját már ellátták a szobrokkal. Azonban a településhez tartozó Telekhegyen él a lakosság egyharmada. Itt csak az utóbbi időben kellett utcákat elnevezni, miután egy törvényváltozás miatt a helyrajzi szám alapján már nem lehet bejelentkezni a lakóknak. Így nevezték el a néphagyomány szerint Homokosi, Öreghegyi és Taszári szőlőhegynek a területet, de ezt nem lehet szoborral megformálni.

A település útjai és utcái nagyarányú fejlesztésen mennek át az utóbbi időszakban. A Széchenyi utca felújítására, amely még a rendszerváltás idején kapott burkolatot, most 12,6 millió forint pályázati forrást nyertek. A mezőgazdasági utak felújítását egy nemrég elnyert 10 millió forintos pályázat teszi lehetővé. Hamarosan egy új buszfordulót is kialakítanak a központban 60 millió forintos pályázati támogatásból. Most a templom előtt, a Petőfi téren egy rendkívül szűk helyen kényszerülnek megfordulni a buszok, amelyek a helybeliek nagy részének a közlekedését biztosítják. Amíg a busz tolat, a kanyarban hirtelen feltűnő személyautók sokszor okoznak váratlan problémát. Komoly baleset még nem történt, de előfordult már, hogy egy gyalogost fellöktek. Most azonban ennek vége szakad, mert új buszfordulót hoznak létre egy önkormányzati területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában