jelentkezők

2018.04.17. 09:00

Népszerű a Kaposvári Egyetem, főként a pedagógiai szakok

Kiemelkedő az érdeklődés a Kaposvári Egyetem pedagógiai karának képzései iránt.

Koszorus Rita

Schweitzer Dorina az óvodapedagógusi pályát választotta, most másodéves a Kaposvári Egyetemen. – Azért ezt a szakot jelöltem meg, mert a családomban is vannak óvodapedagógusok – mondta a hallgató. – Ezért motivációt éreztem, hogy kövessem ezt az utat. Tényleg nagyon szeretem a gyerekeket, nekem ez az életem.

Nagy Marietta Székesfehérvárról jár Kaposvárra, most harmadéves gyógypedagógus hallgató, logopédia szakiránnyal. – Azért választottam ezt a szakmát, mert szeretem a gyerekeket és szeretnék segíteni nekik – mondta a fiatal szakember. – Szerintem a képzés során komolyan beleáshatjuk magunkat a szakmába, főleg amióta van gyakorlatunk is.

Az idén is kétségkívül a pedagógiai kar vitte a prímet a végzős diákok körében a Kaposvári Egyetemen. – Nyugodtan mondhatom, hogy az óvodapedagógus, tanító szak kezd visszakapaszkodni, és évek óta topon van a gyógypedagógus szak – mondta Szávai Ferenc rektor. – Hét helyen képeznek az országban gyógypedagógusokat, ebből az egyik a Kaposvári Egyetem.

Itt az idén nagyjából öt százalékkal nőtt a jelentkezők száma, mondta a kar dékánja. – A legnépszerűbb két szakunk továbbra is a gyógypedagógia és az óvodapedagógus – tudtuk meg Podráczky Judittól. – Mind nappali, mind levelező tagozatra sokan jelentkeztek hozzánk. Óvodapedagógus szakon az a kérdés, hogyan tudjuk a gyakorlóhelyeket biztosítani, nagyon fontos hogy minden potenciális hallgatót felvehessünk. Ez nem csak az egyetem miatt fontos, de társadalmi elvárás is. Ugyanis a köznevelés rendszerében – mindkét területen – nagyon nagy szükség fiatal kollégákra.

Országosan nőtt a főiskolára, egyetemre felvételizők száma, Kaposváron 10 százalékkal emelkedett. – Stabilizálódott a létszám – fogalmazott Szávai Ferenc rektor. – Ha az elmúlt öt évet megnézzük, akkor ez a legjobb eredmény. Az első helyesek aránya ebben az időszakban az idei évben a második legjobb.

Az egyetem rektora hozzátette: csak erre az intézményre jellemző képzések, mint a lovas, vagy a színművész szak, most is népszerűek voltak. A Kaposvári Egyetem vonzerejét növelte az is, hogy több karon új szemléletet alkalmaznak.

– Az agrárképzésben elindult egy olyan gondolkodás, hogy már kisgyermek kortól népszerűsíteni kell a szakmát – hívta fel a figyelmet a rektor. – Erre indult egy program, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogat. Három egyetem készíti ezt a programot, s ebben benne van a Kaposvári Egyetem, ahogy a Digitális Agrárstratégia kialakításában is.

A siófoki Gábor Dénes Főiskolára mintegy ötven hallgató jelentkezett, tudtuk meg Hamvas Pétertől. – A rendes felvételi eljárásban általában kevesebben jelentkeznek, s az igazi létszám a pótfelvételi után alakul ki – mondta a siófoki campus igazgatója. – Ugyanis a legtöbb műszaki területre jelentkező fiatal fizetős képzésre felvételizik.

Hamvas Péter elmondta: kedveltek a gazdálkodás és menedzsment, valamint a turizmus-vendéglátás szakok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában