lemondott rendelés

2018.04.07. 18:20

Nyakán maradtak a kecskék húsvét után

Kétségbeesésében kereste szerkesztőségünket Veréb Gyula, aki Tabon foglalkozik kecsketenyésztéssel a volt szovjet laktanya területéhez közel. Azt állítja, hogy szorult helyzetbe került, mert húsvétra értékesített volna 400 kecskét, de végül a nyakán maradtak az állatok.

K.G.

Megegyezett egy magyar szállítócéggel, amely Olaszországba szállította volna a kecskéket, de két nappal húsvét előtt a cég az olasz partnerre hivatkozva lemondta a rendelést, mondván a külföldi fél visszalépett. Veréb Gyula 60 gidát indított volna útnak az első szállítmánnyal, összesen 150-et adott volna el, azonban az üzlet meghiúsult. Ez nagy gond, mert az értük kapott pénzből vett volna takarmányt a többi állatnak. A tranzakció híján viszont fogytán a pénz az állatok ellátására. Húsvétkor van kereslet a kecskék iránt, az ünnepek elmúltával azonban egyre rosszabb helyzetbe kerül. Egy gida felnevelése három hónapba telt, 10-12 ezer forintot remélt volna egyedenként, de szerinte 20 ezer forint költségbe is belekerült egy-egy gida felnevelése. Veréb Gyula elmondása szerint más gazdák is hasonló cipőben járnak, a termelők már belefáradtak a küzdelembe.

Hajduk Péter, a Magyar Juh-és Kecsketenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója értesült a problémáról, és igyekezett segíteni a bajba jutott gazdán.

– Azt javasoltam, hogy hívjon fel felvásárlókat és környékbeli vágóhidakat, próbálja eladni az állatokat – felelte kérdésünkre Hajduk Péter. – Valóban leginkább húsvét, pünkösd és karácsony környékén van kereslet a kecskehúsra, akkortájt lehet külföldre szállítani.

Hajduk Péter hozzátette: a hústermelés helyett a kecsketej az, ami az ágazatot gazdaságosan fenn tudja tartani. Ebben a folyamatban a gida csak egyfajta „másodlagos termék”, ezért sok gazda már pár napos korában igyekszik megszabadulni tőle, inkább akár el is ajándékozza, csak hogy hamarabb lehessen fejni az anyakecskét. A Magyar Juh-és Kecsketenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a gazdák kössenek mindig szerződést az értékesítéskor, és úgy ne termeljenek, hogy előzetesen nem mérik fel a piacot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában