Pontosabb statisztika, jobb marketing

2018.04.23. 20:00

Pénztárgépre és adócsökkentésre is számíthatnak a szállásadók

Több változásra is számíthatnak a közeljövőben a szálláshely kiadással foglalkozók. Egyik a kötelező adatszolgáltatás, a másik pedig a kötelező online pénztárgép használata.

Koszorus Rita

Egy felhőalapú informatikai rendszerbe kell majd a statisztikai adatokat feltölteni, s ehhez szükség lesz egy szoftverre is. Ezt a Magyar Turisztikai Ügynökség ingyenesen biztosítja a legfeljebb 6-12 férőhellyel dolgozó szolgáltatóknak.

Sternóczky Balázs, a siófoki Hotel Azúr értékesítési vezetője szerint, hasznos lesz a változás. – A pontos statisztikai adatok alapján lehet majd hasznos következtetéseket levonni – mondta el kérdésünkre a szakember. – Így láthatjuk, hogyan teljesítettünk egy hosszú hétvégén, vagy a kiemelt ünnepek idején. Ez alapján lehet meghozni a jövőre vonatkozó döntéseket.

Így könnyebbé válik akár a marketing stratégia tervezése, vélekednek a szállodavezetők. A panziót üzemeltetők körében sem jelent gondot a jövő januárra várható változás. – Természetesen, ha ez az elvárás, mi eleget teszünk neki – mondta megkeresésünkre Katz Zoltán, a csokonyavisontai Korona Panzió tulajdonosa. – Az már csak a kérdés, hogy ezzel kiválthatjuk-e a most használatban lévő, papír alapú vendégkönyvet.

A Magyar Közlöny 2017/218-ik számában megjelent 203-ik törvény módosítása szerint igen. S az is a célja a kötelező adatszolgáltatásnak, hogy csökkenjen a szolgáltatók adminisztrációs terhe. A másik változás, hogy az online pénztárgépet azokon a helyeken is bevezetnék, amelyek eddig kimaradtak ebből a körből. Így a sátorhelyeket kínáló kempingeknek és magánszállásadóknak is kötelező lesz beszerezni a készüléket. Cserébe azonban várhatóan 18-ról 5 százalékra csökkenő általános forgalmi adóra számíthatnak.

Az általunk megkérdezett balatoni üdülőtulajdonosok ennek a hírnek azonban nem örültek. – Mi ehhez kicsik vagyunk, nálunk családtagok szállnak meg és néhány turista, hogy az ingatlanadót ki tudjuk fizetni – mondta az idős asszony. – Nem tartom jogosnak, hogy elviszik az idegenforgalmi adót, szja-t kell fizetni és még pénztárgépet is vegyek?! Még hány bőrt húznának le rólunk?

Egy zamárdi magán szállásadó azt mondta: az adócsökkentés nem segítség. – A legtöbben nem tartoznak áfa körbe – magyarázta a férfi. – Ez inkább azoknak lesz könnyebbség, akiknek van 10 nyaralójuk és azt adják ki. Hozzátette: az online pénztárgép beszerzése alól eddig mentesült azzal, hogy elektronikus számlázásra tért át. Ez nyomon követhető az adóhatóság számára is. Nem érti, miért is kellene pénztárgépre átállni, mikor ez jól működik. – Nem célunk eltitkolni a forgalmunkat – hangsúlyozta a férfi. – Sokaknak ez keresetkiegészítés, nem tartom jogosnak a szigorítást, sajnos a mi érdekeinket senki sem képviseli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában