titok

2018.04.15. 07:00

Rejtélyes múltú nagyberki kastély

Nagyberki történetét kutatja Frech Józsefné. 1964 óta él a somogyi településen, férjével kezdte el a munkát, halála óta egyedül kutat.

Góz Lilla

A megyei könyvtárban és a levéltárban kutat ezekben a hetekben a nagyberki Frech Józsefné. Faluja és a berki kastély történetét szeretné minél jobban megismerni az idős asszony. – 1983-ban ment nyugdíjba a férjem, utána kezdte el kutatni a falunk történetét. Mire a könyv felével elkészült, elvesztettem a férjem. Sok érdekes dolgot találtunk, most próbálom a láncszemeket összerakni – mondta el a nyugdíjas asszony. – A férjem a kutatásban konkrét adatnak vette az első forrásait, ezeket igyekszem kiszélesíteni.

A 73 éves asszony 1725-től napjainkig igyekszik Nagyberki múltját feltárni. Azt mondja: a nagyberki kastély első tulajdonosáról keveset tudni. A dokumentumok egy Balog nevű személyről írnak. Utána több tulajdonosa volt, majd 1745-ben, a húsz éves Niczky gróf kapta a felesége hozományául. Lányuk örökölte meg, majd házassága révén Schmidegg Lászlóra szállt. Csapody Pál négyezer aranyért vette meg árverezésen, majd Vigyázó Ferenc gróf és három gyereke került birtokba. Halála után a Magyar Tudományos Akadémiának adományozta, majd államosították. Egy ideig a megyei levéltár raktáraként szolgált, jelenleg üresen áll.

Eddig hét könyvük jelent meg, mindegyik Nagyberkiről, Mosdósról, Somogyról. Írtak a második világháborúban történtekről, a helyi szokásokról, gyermekjátékokról. Kis nyugdíjából nem tudja megjelentetni legújabb könyvét, reméli, hogy támogatókra lel, akik segítik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában