törvényszéki évértékelő

2018.04.05. 17:00

Jobban szeretünk pereskedni és fegyverkezve járunk bíróságra

Somogy megyében az országos átlagnál jobban szeretnek pereskedni az emberek, ám ezzel együtt csökkent a tavaly beérkezett bírósági ügyek száma – ez derült ki a Kaposvári Törvényszék évértékelőjén, amelyet egy összbírói értekezlet után tartottak.

Kovács Gábor, [email protected]

ƒvŽrtŽkel? a Kaposv‡ri TšrvŽnyszŽken

A rendezvény vendége volt Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, és Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla elnöke is.

– A felkészülés és a nyugodt ítélkezés éve volt a tavalyi, annak ellenére, hogy nagy kihívásokkal kellett szembenéznünk – mondta Hajnal Éva, a Kaposvári Törvényszék elnöke.

Tavaly összesen 38 ezer 738 ügy érkezett a Kaposvári Törvényszékre, ez 7,5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ezzel együtt több ügyet fejeztek be, mint amennyi tavaly érkezett, nincs hátralékuk. Jelentősen csökkent a törvényszéken az első fokú, polgári peres ügyek száma. Ennek egyik oka, hogy kevesebb devizaper érkezett. Csökkent a szabálysértési és a cégügyek száma is. Jelentősen nőtt viszont a közigazgatási és a munkajogi másodfokú ügyek száma: ez a földforgalmi perek, és a 67-es út felújítása miatt kisajátított területekkel kapcsolatos. A járásbíróságokon a peres ügyek 92,7 százalékát egy éven belül befejezik, a törvényszéki másodfokon az elhúzódó ügyek aránya mindössze 1,3 százalék. Hajnal Éva hozzátette: a magas színvonalú, időszerű ítélkezést mutatja, hogy a polgári ügyszakban az ügyek 89 százaléka jogerőre emelkedik a járásbíróságokon. Vagyis száz polgári peres ügyből tízet fellebbeztek meg, és ebből négy ítéletet változtatnak meg másodfokon, a büntetőügyek közül pedig 17-et. Hajnal Éva megdicsérte a Marcali Járásbíróság polgári ügyszakának eredményes működését.

Makai Lajos kiemelte: a Pécsi Ítélőtábla ügyforgalmának 30 százaléka Somogyból származik, ez 400 ügyet jelentett. Szerinte Somogyban a legszínvonalasabb munkát a gazdasági törvényszéki ügyszak végezte tavaly, a határozataik 77,8 százalékát helybenhagyták.

Handó Tünde az új eljárásjogi törvények és az elektronikus kapcsolattartás életbelépése miatt ejtőernyős ugráshoz hasonlította a bíróságok tavalyi évét. Kiemelte, hogy egykor Somogyban indították el a tanúgondozó programot, amelyet azóta országos szintre emeltek. A Kaposvári Törvényszéken most 18 tanúgondozó dolgozik, tavaly 1600 ügyben segédkeztek. Országosan a hasonló ügyek száma 21 ezerre nőtt. Hajnal Éva hozzátette: tavaly a bírósági alkalmazottak több mint 33 százalékos illetményemelést kaptak. Ettől a fluktuáció csökkenését várják. A Kaposvári Törvényszék bírói egy pályázat segítségével a krakkói bíróságra látogattak, az ottani távmeghallgatás rendszeréről állítottak össze egy tanulmányt, amely országos szinten is használható lesz.

A tavalyi statisztika érdekessége, hogy Somogyban még mindig felfegyverkezve járnak az ügyfelek a bíróságra. A csomagjaik átvizsgálásakor 57 fegyver, 55 gázspray, 976 kés, és 585 egyéb veszélyes eszköz, például szike vagy csavarhúzó került elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában