félretett pénz

2018.04.07. 21:00

Takarékoskodással biztosítják a gyermekek jövőjét

Egy friss felmérés szerint a magyar szülők 81 százaléka számára kiemelten fontos, hogy gyermeke minél hamarabb önálló legyen, ennek ellenére mindössze 19 százalékuk tud rendszeresen félretenni gyermeke jövőjére. Somogyi pénzügyi szakemberek szerint döntő szerepe van a megfontolt, előrelátó tervezésnek, apránként is nagyobb összeget lehet megtakarítani.

Harsányi Miklós

– A tehetősebb szülők akár havi 20-30 ezer forintot is félre tesznek a gyermekük javára, ám azoknak is kell gondolniuk a kamaszok jövőjére, akik átlagfizetésből élnek meg – hangsúlyozta Tobak Ferenc, a kaposvári Somogy Bróker ügyvezető igazgatója. – A különféle konstrukciójú biztosításokon kívül sokan választják a lakástakarékpénztárt, melyhez az állam 30 százalék támogatást fizet: így ha valaki a havi 20 ezer forintot fizet, akkor évente 72 ezer forint állami támogatáshoz juthat. Nyilván eltérő anyagi körülmények között élnek a somogyi családok, de már havi ötezer forinttal is elindítható a program, ami szerintem hosszú távon segítség lehet a gyermeknek.

A 3-14 éves gyermekeket nevelő szülők alig ötöde tesz félre rendszeresen az utódok jövőjének biztosítására, derült ki az NN Biztosító megbízásából készült reprezentatív kutatás adataiból, melyről a VG számolt be. Az eredmények arra is rámutatnak: a szülők 73 százaléka fontosnak érzi, hogy gyermeke tovább tanuljon, s 81 százalék tulajdonít kiemelt jelentőséget annak, hogy a gyermek minél hamarabb önálló legyen. Ennek ellenére mindössze a családok felének van olyan megtakarítása, amellyel kifejezetten a gyermeket szeretné támogatni. Nemcsak a megtakarításoknál, a biztosítások esetében is van még lehetőség fejlődésre: bár a szülők tartanak az esetleges egészségügyi problémáktól, balesetektől, azonban csak harmaduk említette, hogy gyermekére vonatkozóan van bármilyen, az állami vagy iskolai biztosításon túli védelme. Keresztes Péter, a megyei vállalkozásfejlesztési alapítvány főigazgatója szerint ezen a téren döntő az előrelátás és az öngondoskodás.

– Ha a felmérés eredményeit vesszük alapul, akkor valószínűleg megyénkben is nagyjából hasonló lehet a helyzet, mint országosan – emelte ki. – Szerintem az elmúlt 6-8 évben javult a megtakarítási hajlandóság, s az elmúlt időszakban növekvő béreknek köszönhetően többet fordíthatnak gyermekük jövőjére a somogyi családok. Csakhogy nem mindegy, ki, mire költ, feltétlenül érdemes rögzíteni a célokat.

Keresztes Péter szerint egy megtakarítási mixet célszerű összeállítani. Megoldás lehet többek közt a babakötvény, a gyermek nevére nyitott külön bankszámla vagy megtakarítással kombinált szülői életbiztosítás, s ezen kívül a lakástakarékpénztár is hatékony lehetőségként jöhet szóba. A főigazgató rámutatott: nagy jelentősége van a szemléletformálásnak, a tudatos takarékoskodásnak, amely a szülők, de a gyermekek számára is lényeges.

Szalai Zoltán kaposvári pszichológus rámutatott: a fiatalok kamaszkorban elkezdenek leválni a szüleikről, s előbb-utóbb felerősödik bennük az autonómiára való törekvés. Ahhoz, hogy a fiatalok minél előbb önállósodjanak, saját egzisztencia megteremtésére lesz szükségük, s ezt a folyamatot a szülők megkönnyíthetik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában