Mind a négyet vitték

2018.04.09. 17:30

Taroltak Somogy megyében a kormánypártok

Nagyarányú győzelmet aratott a Fidesz Somogy megye mind a négy választókerületében. Az egyesben Gelencsér Attila, a hármasban pedig Móring József Attila kapta a legtöbb szavazatot.

Góz Lilla

Az elnyerhető négy egyéni képviselői helyből négyet nyert a kormánypárt. Nem voltak nagy visszalépések, kivéve a Momentum lépett vissza a Somogy megyei 3. számú választókerületben, de valószínűleg ez önmagában nem borította fel az erőviszonyokat. A kaposvári központú Somogy megyei 1. számú választókerületet négy éve 40,43 százalékkal megnyerte a fideszes Gelencsér Attila. Most is ő indult, ezúttal 44,52 százalékot szerzett. A jobbikos Miháldinecz Gábor végzett a második helyen, a legjobban a toponári városrészben szerepelt.

A vasárnap esti eredményvárón Szita Károly polgármester megköszönte a kaposváriaknak, hogy fontosnak érezték, hogy megvédjék a várost, voksaikkal kifejezték, hogy továbbra is biztonságosnak szeretnék a somogyi megyeszékhelyet.

– Nem mi, hanem a választók nyertek Kaposváron és környékén – kezdte köszöntőjét Gelencsér Attila. Szerinte a kampány tanulsága, hogy dolgozni kell, az emberekkel örülni kell, vagy osztozni a bánatukban, nem pedig az ellenzékkel foglalkozni.

– Harmadszor állhatok itt győztesként, de a kaposváriak nyertek biztonságot, stabilitást és fejlesztést. Több mind kétszáz milliárd forint költődik el és nagyon sok még a tervünk, hogy a vidéki ember életminősége jobb legyen – vélte Gelencsér Attila.

A harmadik somogyi körzet központja Marcali volt, itt Móring József indult, aki 52,84 százalékkal nyerte meg a választást. Steinmetz Ádám vízilabdás olimpiai bajnok a jobbikos színekben második lett, több mint ötezer szavazattal kapott kevesebbet.

– A magas részvétel azt jelzi érdekli az embereket a sorsuk, a mostani eredmény nagyon komoly legitimitást biztosít a parlamenti többségnek – mondta el Móring József Attila. Hozzátette: győzni mindig jó, egy olimpiai bajnokot legyőzni meg különleges ajándéka a sorsnak. A jövőben is szeretné a térségét fejleszteni, kiemelten kezeli a marcali rendőrkapitányságot és a kórházat.

A hármas somogyi körzetben Mesztegnyő kettes körzetében egy szavazattal sikerült többet szereznie Steinmetz Ádámnak, mint Móring József Attilának. Továbbá a marcali szavazókörök közül hétben a jobbikos jelölt szerzett több szavazatot. Pálmajorban 2010-ben és 2014-ben is száz százalékban a település a Fideszre szavazott. 2018-ban 137-en a kormánypártira, hárman az MSZP-s jelöltre, egy ember pedig a független jelöltre tette le a voksát.

Itt van a lottóötös Somogynak

Győzelmet aratott a Somogy 2. számú egyéni országgyűlési választókerületben Szászfalvi László. A Fidesz-KDNP jelöltje 19487 szavazatot szerzett, amellyel 52,66 százalékos fölényre tett szert. A politikus legnagyobb kihívójának Ander Balázs a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelöltje bizonyult, aki 13852 voksot kapott.

A Jobbik jelöltje egyébként Kaszón egy szavazattal, vagyis összesen 26 vokssal maga mögé utasította a kereszténydemokrata képviselő-jelöltet. Nagyatádon is Ander Balázs billent a mérleg nyelve, ott 731 szavazattal kapott többet, mint Szászfalvi László. Hasonló alakult az eredmény Ander Balázs városában, Barcson is, ott 375 vokssal kapott többet a Jobbikos képviselő. Háromfán érdekes eredmény alakult ki, a településen lévő két szavazókörből az egyikben Ander Balázs, a másikban pedig Szászfalvi László kapott több voksot. Ám összesítve a települési voksokat 142-142 lett az eredmény.

Szászfalvi László városában Csurgón azonban magasan győzött kihívói felett, ahogyan a választókerület többi településén is magabiztos volt a győzelem. Az újraválasztott képviselő-jelölt megköszönte a választópolgárok bizalmát, aktivistái és támogatói segítségét, a rengeteg munkát és imádságot. – Mindenkinek köszönöm, hogy fontosnak érezte ezt a választás és elment szavazni – mondta el kérdésünkre Szászfalvi László. – A részvételi arány egyértelműen mutatja, hogy a tegnapi választás eredményei óriási felhatalmazást adnak a Fidesznek, hogy folytassa az elmúlt nyolc évben végzett munkát.

A Somogy 4. számú választókerületből Witzmann Mihály egyéni országgyűlési képviselő-jelölt jutott a Parlamentbe. A Fidesz-KDNP jelöltje gyakorlatilag az összes település bevette, hiszen mindenütt maga mögé utasította az ellenzéki jelölteket. 21704 voksot kapott a kormánypárti politikus, az MSZP-Párbeszéd jelöltje Magyar György 10280-at. Tehát a két jelölt között több mint 11 ezer voksnyi különbség keletkezett. Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik képviselő-jelöltje pedig 8006 szavazatot kapott.

A magabiztos győzelmet Witzmann Mihály úgy értékelte: a választók felelősségteljes és bölcs döntést hoztak. – Különösen boldog vagyok, hogy a négy évvel ezelőtti eredményemhez képest jelentősen tudtuk növelni a választókörzetemben a kormánypártok támogatottságát – mondta az újraválasztott országgyűlési képviselő. – Nagy megtiszteltetés számomra, hogy míg négy esztendővel ezelőtt volt egy olyan település, ahol nem sikerült nyernem, az idén egy olyan szavazókör sem volt a körzetemben, ahol ne sikerült volna meggyőző többséggel nyerni.

Witzmann Mihály hozzátette: előző megválasztásakor úgy fogalmazott, hogy a bizalom rendkívül törékeny dolog és minden erejével azon lesz, hogy legjobb tudása szerint lelkiismeretesen szolgálja a térségben élőket. – Köszönöm, hogy ezzel a bizalommal ismét kitüntettek, ígérem, hogy az előző évekhez hasonlóan most is vigyázni fogok rá, hogy megőrizzem.

A voksolás egyébként Somogyban zökkenőmentesen, nagyobb fennakadások nélkül zajlott le, tudtuk meg Sárhegyi Judit megyei jegyzőtől, a Területi Választási Iroda vezetőjétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában