magyar költészet napja

2018.04.11. 17:30

Tiszta szívvel spanyolul, Levegő magyarul

Van, aki elszavalta, más megosztotta a közösségi portálon, de olyan is akadt, aki elénekelte kedvenc versét. Április 11-én a Költészet napja alkalmából megyeszerte tartottak megemlékezéseket és programokat.

Góz Lilla

kšltŽszet naoja

Egymás váltották az amatőr szavalók az Agóra miniszínpadán.

– Az egész úgy kezdődött egy világosítóval beszélgettünk, hogy ebben a jó időben valamilyen kültéri programot kellene kitalálni a Költészet napja alkalmából – mondta el Kopácsi Adrián, ötletgazda. A Csikyben ügyelőként dolgozó fiatal hozzátette: egy színpadot építettek, ahol bárki elmondhatta saját, kortárs vagy klasszikus költő verseit.

Nem csak magyarul, hanem franciául és spanyol is felcsendültek költőink versei. A Compass Egyesület tizenöt önkéntese saját anyanyelvén tanulta meg magyar költők verseit.

- Fontosnak tartom, hogy megismerjem a magyar kultúrát. József Attila Tiszta szívvel című művét szavaltam el az anyanyelvemen, spanyolul. Antonio Banderas korábban mondta el ezt a verset egy műsorban, akkor tetszett meg nagyon – mondta el Álvaro Martínez Zapata.

Szakné Vágner Nikoletta, a Compass Egyesület projekt koordinátora elmondta: készültek kinyomtatott versekkel is, ha valaki csak az utcáról betévedve kapott volna kedvet szavalni. A legjobbak színházjegyeket, nyelvi képzéseket nyerhettek.

A Munkácsy gimnáziumban pedig az öregdiákok szavaltak, zenéltek a művészi, irodalmi szalonban. Gyallai Katalin igazgatónő felidézte az iskola száz éves történetét, majd köszönetet mondott az egykori diákoknak, hogy elfogadták a meghívást. Gombos Tünde író középiskolai élményeit vetette ezúttal papírra, ezt mesélte el a közönségnek. Ligeti György pedig gitárját kapta kézbe. Szvath Tamás családjával érkezett, gyermekei anyjával, fiaival egy Jókai novellát adott elő.

– Nagyon szerettem a Munkácsyt, nem voltam lelkes tanuló, a magatartásom se volt jeles. Emlékszem, még a diákigazgató választást is megnyertük – mesélte. A színművész úgy gondolja: a Nyugatos költők szabadságvágya, amit megírtak verseikben mindig aktuális, nem megy ki a divatból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában