borlovagok

2018.04.10. 12:17

Virje bora is megmérette magát a Rinya mentén

Százötvenkilenc bor érkezett elbírálásra a nagyatádi Kertbarát Kör harmincharmadik borversenyére. Közülük tizenhat bort a horvátországi Virje körzetéből hoztak – mondta Fillér Józsefné szervező borlovag.

Györke József

Nagyatád Vadai Mihályné, a zsűri elnöke elmondta: 2017-ben nem volt gond az időjárással. A meleg és arányos nyári hőmérsékletet megfelelő szőlőérlelő idő követte. Örömmel kóstolták a borokat. Azért akadt pár nehézség is, ami miatt sok fehér és rozé bor csak ezüstöt kapott. Az illatuk jó volt, de beltartalmuk nem volt kifogástalan.

Érezhető volt jó pár esetben, hogy nem megfelelő a talaj tápanyagtartalma, valamint a talaj nedvesség megtartó ereje sem volt ideális.

Elhangzott, fejleszteni kell a technológiát, nagyobb gondot kell fordítani a megfelelő időben elvégzett munkákra, s lehet tanulni a szomszédtól is. Ormai István polgármester elismerően szólt a szőlősgazdák munkájáról, nem megfeledkezve a háttérben segítő feleségekről és családtagokról sem. Nekik is köszönetet mondott.

Elismerés a Rinya menti boroknak

Horváth László, a Kertbarát Kör elnöke elmondta, hogy 62 arany, 71 ezüst és 23 bronz

minősítést osztottak ki. A 2017-es év legjobb fehér bora Vránics István (Nagyatád) Pölöskei muskotálya lett, legjobb vörösbora Hermann Pál (Nagyatád) Zweigelt-je, legjobb rosebora Horváth László Kékfrankos rozéja. A vendégborok közül a legjobb fehér Albertus József (Böhönye) –Saivignon blanc, a legjobb vörö: Büki Zsolt (Segesd) Zweigelt, a legjobb rozé Melicz Lajos (Tarany) – Cabernet sauvignon (2016) bora lett. Az utóbbi a zsűri különdíját is kiérdemelte. A 2017-es év borásza Bokor János (Nagyatád) lett, aki tíz borral nevezett, s ebből 7 arany, 2 ezüst és 1 bronz oklevelet érdemelt ki. Színes, bordalokból összeállított műsort adtak a borlovagok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában