ménvizsga

2018.04.27. 14:00

Vizsga rönkhúzásból: jó lóra tettek a magyarok

A Dunántúl több pontjáról érkeztek ménjelöltek a kaposvári Hidegvérű Ménvizsgára. A jelentkezők száma idén megduplázódott, a tavalyihoz képest.

Koszorus Rita

mŽnvizsga a lovasakadŽmi‡n

Petkó Sándor a Baranya megyei Sellyéről hozta el három éves csikóját. – Szeretnénk vele fedeztetni – magyarázta kérdésünkre Petkó Péter. – Ahhoz, hogy hivatalosan is fedező ménné váljon, szükség van erre a vizsgára.

Az idei hidegvérű ménvizsgára 19 lovat hoztak el, s öt kivételével megfeleltek a minősítésen. Az idei esztendő pedig rekordnak számít, hiszen a kaposvárival egy időben Tiszaföldváron is vizsgáztatták a méneket, ott 15-en jelentkeztek. – Úgy tűnik, hogy az elmúlt időszakban befektetett munkánk meghozta a gyümölcsét és a fajta egyre népszerűbb – mondta Baranyai Sándor, a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület társadalmi elnöke. – Ez nem csak a Dél-Dunántúlra, de az egész országra igaz. Nyilván ez a robusztus, nyugodt vérmérsékletű ló sok ember számára kedvessé vált. Emellett komoly a gazdasági haszna is, hiszen a tenyészállatot eladják. Nagyon komoly kereslet mutatkozik Horvátország, Bulgária és Románia felől. Ez motiválja a tenyésztőinket és így szépen fejlődik a létszám.

Jelenleg több, mint 1200 törzskönyvezett kancát tart nyilván az országos egyesület és mintegy 200 mént.

– A következő öt-tíz évben kemény szelekciót kell végrehajtunk és törekednünk kell az alapító ménvonalak erősítésére, hiszen ettől fog megmaradni az őshonos fajta – tette hozzá Baranyai Sándor.

A fajta népszerűsége Somogyban is jól látszik: Vízváron és Bőszénfán van jelentős hidegvérű állomány. – Ezeket szeretnénk fedeztető ménné minősíteni.

Az állomány szépen gyarapszik tette hozzámondta el érdeklődésünkre Nagy János, a Kaposvári Egyetem Bőszénfai Szarvasfarmjának vezetője. – Jelenleg közel ötven tenyészkanca és több, mint tíz mén van a bőszénfai ménesben. – Szeretnénk a hidegvérű fajta megőrzésének központjává válni, de az tény, hogy ez nem egyik napról a másikra fog megtörténni – mondta Nagy János. – Bízunk abban, hogy ez sikerülni fog, mert a mi tenyésztési elképzeléseinkben és ennek a megvalósításához nem kell a profit, hanem sokkal inkább a szakmaiságra lehet összpontosítani. Ez a fajta érdekét szolgálhatja.

Jelenleg is közel ötven tenyészkancával és több mint tíz tenyészménnel rendelkezünk. Ezek különböző vonalakból származnak, s őket igyekszünk a legmegfelelőbb célpárosítással szaporítani. Az érdemes utódokat pedig tenyészménné felnevelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában