falusi turizmus

2018.04.03. 14:00

Vonzó a vidék, szálláshelyeket alakítanak ki több helyütt

A mezőgazdasági vállalkozók, termelők is látnak jövőt a falusi turizmusban, van igény a vidéki szálláshelyekre a lapunk által megkérdezettek szerint. Egy pályázati forrásnak köszönhetően új vendégházak alakulhatnak, s meglévő szállások is fejlődhetnek Somogyban.

Gyeszát Zsolt, [email protected]

A távirati iroda közlése szerint többek között a falusi turizmus fejlesztését szolgálja az a mintegy 23 milliárd forint támogatás, melyet a Miniszterelnökség első körben megítélt a Vidékfejlesztési Program nem mezőgazdasági tevékenységek támogatására meghirdetett pályázatában.

A Miniszterelnökség Sajtóirodája lapunkkal közölte: első körben összesen 550 kérelem támogatásáról döntöttek. Ez az 550 nyertes vállalkozás összesen mintegy 23 milliárd forint keretösszeget fordíthat projektjei megvalósítására. Somogy megyében 20 támogatási kérelem részesült pozitív elbírálásban, az érintett mezőgazdasági vállalkozások közel 700 millió forint támogatást nyertek.

A szántóföldi növénytermesztéssel és szőlőműveléssel foglalkozó Erbár Ferenc a falusi vendéglátásban is lát jövőt Miklósiban. Feleségével egy hat férőhelyes vidéki szállás kialakítására nyertek támogatást, melyet a parasztházakhoz illő stílusban, de a mai igényeknek megfelelően igyekeznek megvalósítani. – Egy szaunát is megálmodtunk a vendégházban, ugyanakkor valamennyi helyi lehetőségbe szeretnénk majd bevonni a turistákat – tette hozzá Erbár Ferenc. Ezt együttműködési megállapodások keretein belül képzelik el a környék szolgáltatóival, így a közeli éttermekkel, lovaglási és vadászati lehetősséggel. Úgy látja, a közelben fekvő Koppányvölgyi turistaút is remek program lehet, például a nordic walking kedvelőinek. De kerékpárokat is beszereznek majd, melyet a vendégeknek biztosítanak. Ha lehetőségük lesz rá, a helyi termékekkel, borokkal is szeretnék megismertetni a turistákat. A miklósi gazda úgy véli: sokat jelent a pályázat abban, hogy több lábra állhassanak az őstermelők, mezőgazdasági vállalkozók.

Ellenberger Sándorné tíz ágyas vendégházat működtet Polányban, amellett, hogy családjával növénytermesztéssel is foglalkozik. A szállás egy 2013-as pályázat révén készült el, de a ház tetőtere akkor nem lett beépítve. Ezúttal erre a célra nyertek támogatást, így még két szobát, két fürdőszobát és egy teakonyhát alakíthatnak ki a tetőtérben. Ezzel tizennégy férőhelyesre bővülhet a falusi vendégház, melyre igény is van. Mint elmondta, a vadászat szempontjából is jó környék Polány, sok alföldi vadász, s egyben szállóvendég érkezett hozzájuk az utóbbi időben. De osztrák vadászok is felfedezték a környékét és a vendégházat. Ellenberger Sándorné hozzátette: nagy segítséget jelent számukra az elnyert támogatás. A tetőtér beépítése közel 14 millió forintba kerül majd, melynek jelentős részét önerőből, s a megítélt támogatásból finanszírozzák.

A Miniszterelnökség Sajtóirodájától azt is megtudtuk, hogy a beérkezett kérelmek elbírálása folyamatosan zajlik, a megítélt támogatási összeg és a nyertes projektek száma – várhatóan Somogy megyében is – tovább növekszik majd.

A horgászokat is csábítja a megye

Nem csak vadászok érkeznek előszeretettel a megyébe, a sporthorgászokat is vonzzák a somogyi lehetőségek. Udvaros Péter, a Bonnyai Horgásztavak tulajdonosa elmondta: hosszabban is elidőznek náluk a horgászok, úgy látja, nagy az igény a minőségi szálláshelyekre. A húsmarha-tenyésztéssel is foglalkozó vállalkozó egy tizenhat vendég lehelyezésére alkalmas apartmanházzal szeretné bővíteni majd horgásztavai lehetőségeit a jövőben, hiszen ő maga is sikeresen pályázott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában