gyümölcsös, napelem

2018.04.04. 07:35

Zártkerti utakat újítanak fel, könnyebbé válik a helyiek közlekedése

Több somogyi önkormányzat is nyert a kormányzat Zártkerti Programjában. Van, ahol zártkerti utakat újítanak fel, valahol napelemes rendszert építenek ki, másutt gyümölcsöst vásárolnának.

Gyeszát Zsolt, [email protected]

A Földművelésügyi Minisztérium döntése alapján az idén 198 nyertes önkormányzat tudja megvalósítani fejlesztési terveit, erre összesen kétmilliárd forint áll rendelkezésre. A minisztérium sajtóirodájának közléséből kiderült: tizennégy somogyi önkormányzat került fel a támogatottak listájára.

A szőlősgyöröki önkormányzat zártkerti útszakaszok felújítására, illetve egy gyümölcsöskert vásárlásra közel tízmillió forintot fordíthat a közeljövőben. A zártkerti program révén nyert forrás nagy segítség Klotz Péter polgármester szerint, hiszen közel 40 zártkerti ingatlan van azokon a területeken, ahol felújíthatják az utat. Az esővíz és a téli olvadás utáni időszak sokszor megnehezítette a tulajdonosok közlekedését ezeken a területeken. Kőzúzalékos megoldással javíthatnak majd a zártkerti utak minőségén. Ám a forrás egy kisebb részéből, közel egymillió forintból egy gyümölcsöskertet is vásárolnának – tudtuk meg a polgármestertől. A kiszemelt barackos Szőlősgyörök egyik legszebb részén fekszik, pazar kilátással a balatoni tájra. Ha megvásárolják a területet, az a helyi közfoglalkoztatásban dolgozóknak is munkát adhat a jövőben. De többfelé elképzelés felmerült már: akár egy vendégház megépítésével is érdemes lenne fejleszteni a fél hektáros gyümölcsöst.

Orciban kilenc millió forintot költhetnek a Szőlőhegyi út felújítására a zártkerti programnak köszönhetően – tudtuk meg Vass Ferenc polgármestertől. Közel egymilliót pedig egy vadháló kiépítésére fordíthatnak majd a szőlőhegy keleti oldalán. Állandó lakók is élnek a területen, és az autóforgalom is jelentős, így sokan várják az út felújítását. Jelenleg kátyúk is nehezítik a helyiek dolgát, és esős időben is nehézkes a közlekedés. Egy jelentős kőréteget kap majd az út, melynek révén nagymértékben javulnak a közlekedési feltételek.

Napelem ad majd áramot a pincéknek

A csurgónagymartoni önkormányzat infrastrukturális fejlesztésre, egy napelemes rendszer kiépítésére nyert nem egészen tízmillió forintot a zártkerti program keretein belül. Kiss Ferenc, Csurgónagymarton polgármestere kérdésünkre elmondta: sokat gondolkodtak azon korábban, hogyan tudnának áramot biztosítani a zártkerti ingatlanoknál. Egy kisebb napelemes rendszer kiépítése bizonyult a legkézenfekvőbb megoldásnak, erre a célra nyerték meg a csaknem tízmillió forintot. A rendszer egy, az önkormányzat által vásárolt területen épül majd meg, melyet kerítéssel, kamerákkal fognak védeni. A polgármester szerint a napelemes rendszer áramát ingyen biztosítják majd a zártkerti tulajdonosoknak, a kábelt a földben vezetik el a rendszerre csatlakozó ingatlanokig. Így a gazdák világíthatnak, akkumulátort tölthetnek, s kisebb teljesítményű elektromos gépeket is használhatnak majd. Húsz-harminc szőlőskert pincéjének rákötését tervezik a rendszerre, igénytől függően. Kiss Ferenc hozzátette: a forrás nagy segítséget jelent a településnek, csak önerőből nem tudták volna megvalósítani a fejlesztést. A jövőben céljaik között szerepel még egy vizes kút megépítése is, amennyiben lesz rá lehetőségük anyagilag.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában