zsebbe vágó

2018.05.21. 11:30

Apasztja a szülő pénztárcáját az osztálykirándulás

A tanév végével közeledik az osztálykirándulások szezonja. Sok szülőt azonban ez nem tölt el örömmel, mert egyesek sokallják a költségeket.

Kovács Gábor

Az általunk megkérdezett szülők közül nem mindegyik lelkesedik az osztálykirándulásokért.

– A fiam felső tagozatba jár, és egy kétnapos osztálykirándulás majdnem 18 ezer forintba kerül – mondta Zoltán. – Talán azért is vannak fenntartásaim, mert nincsenek jó emlékeim a a saját osztálykirándulásainkról. Szerintem olyankor a tanárok merevebbek, igyekeznek korlátokat állítani, és nem törődnek azzal, hogy mi a jó a gyereknek. Akik viszont szabadulnának a kötöttségek alól, ezért még többet rendetlenkednek. Ettől meg a tanárok idegesek.

Mások szerint viszont szükség van az osztálykirándulásra. – Szerintem nagyon hasznosak ezek a kirándulások, mert összekovácsolják a közösséget – mondta Mónika. – A lányom hazatérve alig győzi mesélni az élményeit. Az úton a tanárok is közelebb kerülnek a gyerekekhez. Én napi néhány ezer forintos zsebpénzzel engedem el a lányomat az osztálykirándulásra, arra vigyázok, hogy ne legyen nála túl sok pénz.

A somogyjádi általános iskolában a 7. osztályosok a Határtalanul programban az idén első ízben nyertek egy pályázatot, amelynek keretében ingyen juthatnak el a környező országok magyarlakta tájaira.

– A többi osztályunk is minden évben kirándul – mondta Tóthné Bali Klára igazgató-helyettes. – Az alsósok Somogyon belül utaznak, felsőben Pécs, Veszprém, Keszthely vagy Budapest az úticél, itt már előfordul kétnapos is kirándulás is. Általában a szülők fizetik a költségeket, de a farsangi programunk bevétele után minden gyerek ezer forint támogatást kap a kiránduláshoz. Ritka, hogy egy szülő nem tudja állni a költségeket, mert erre a szülők igyekeznek előteremteni a pénzt, még azok is, akiknek ez nehezebben megy.

Pedagógiai szempontból fontosak az osztálykirándulások, erősítette meg Tóthné Bali Klára. Leginkább a környezetismeret, a magyar és történelem órákhoz kapcsolódnak a látnivalók.

A lábodi iskolások közül a legkisebbek a településen vagy a környéken járnak kirándulni, a petesmalmi vidraparkba vagy a tájházba. Az alsósok a patcai Katica Tanyára, Pécsre vagy Kaposvárra látogatnak el. A felsősök szintén kihasználják a Határtalanul programot, de ezen kívül Budapestre, vagy akár Szegedre is eljuthatnak. Ahhoz azonban több felsős osztálynak kell összefognia, hogy közösen bérelhessenek egy nagyobb buszt.

– A költségek a távolságtól függnek, és ha a szállást, étkezést és a biztosítást is nézzük, egy kétnapos kirándulás belekerül fejenként minimum tízezer forintba – mondta Dominkó János igazgató. – Sajnos vannak szegényebb szülők, akiket a szülői szervezet, illetve a lábodi Szülők a Gyermekekért Alapítvány támogat abban, hogy kifizethessék az osztálykirándulás költségeit.

A diákok sok helyen papírt és pet-palackot is gyűjtenek, ennek árát osztálypénzként kezeli a szülői munkaközösség, és felhasználják a kirándulásokon. Mondjuk kifutja belőle az útiköltség, s esetleg még egy-egy fagylaltra is marad belőle.

A csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnáziumban nagy hagyománya van az osztálykirándulásoknak.

– A pedagógusokon múlik, hogy az osztállyal együttműködve felvállalják-e ezt a feladatot – mondta Füstösné Ábrahám Judit igazgató. – Anyagilag bizony megterhelő a kirándulás, kár lenne tagadni, hogy minden családnak készülnie kell rá. Nálunk fenntartóként a református egyházmegye támogatja az osztálykirándulásokat. Belföldi kirándulásokhoz saját buszunk van a fenntartó jóvoltából, de az útiköltséget a diákok fizetik. Legutóbb például Siófokon járt a 11. osztály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában