gondozatlan porta

2018.05.19. 11:30

Egyszer járt a faluban – elperelte az önkormányzat a házát

Magyarország az utóbbi időszakban egyre vonzóbb a külföldi ingatlanvásárlók számára, Somogyban viszont inkább hosszú távra bérelnének házakat. Megyénkben már lecsengőben a külföldiek ingatlanvásárlási rohama, mostanra gondozatlan házaik okoznak problémát.

Kovács Gábor

Ma az ingatlanügyletek 6-7 százalékát bonyolítják külföldiek hazánkban az ingatlan.com elemzése szerint. Bár az emelkedő tendencia leginkább a fővárosra jellemző, de Somogyot is érinti, mert az elmúlt években sok külföldi telepedett le megyénkben. Mára az ingatlanvásárlásaik, s azok következményei azonban vegyes képet mutatnak.

Ecsenybe nemrég költözött be az első belga pár. A hajdani sváb faluba leginkább németek vettek házat a korábbi években. Most az tapasztalható, hogy a külföldi érdeklődők az üres házakat inkább hosszabb távra bérbe vennék, mint megvásárolnák. Akik viszont elmennek, végleg eladnák a házaikat, ezért kevés a megszerezhető ingatlan a településen.

A korábbi ingatlanvásárlások okán a somogyi falvakban gyakori jelenség, hogy gondozatlan porta csúfítja az utcaképet, mert a külföldi tulajdonos nem lakik ott, s nem törődik a házával. Egy kis somogyi falu polgármestere legutóbb figyelmeztetésül felszántotta azoknak a külföldieknek az elhanyagolt kertjeit, aki évek óta a település felé se néztek. Ecsenyben azonban más utat választottak.

– Az idén próbapert indítottunk egy külföldi háztulajdonos ellen, és meg is nyertük, mert helyette gondoztuk a területét – mondta Kőkúti István polgármester. – Mintegy húsz éve nem láttuk a ház tulajdonosát, aki csak egyszer járt a faluban, amikor megvette az épületet. Azóta mi kaszáltunk helyette. Küldtünk neki levélben felszólításokat, de nem reagált. A bíróságon megnyertük a pert, mert a tulajdonos nem jelent meg, nem is fellebbezett. Ezért az önkormányzatnak ítélték oda az ingatlanját.

A Balaton-parton hagyományosan kiemelkedő a külföldiek jelenléte, ám ott mostanában csak minimálisan emelkedett az általuk vásárolt házak és nyaralók száma, állítja a fonyódi ingatlanszakértő.

– Tapasztalható a külföldiek érdeklődése, de ma már inkább a Balatontól néhány kilométerre fekvő falvakat keresik a nyugalom és az érintetlen vidéki környezet miatt – felelte kérdésünkre Esküdt Roland ingatlanközvetítő. – Ellenben gyakori, hogy a közvetlenül a tó mellett fekvő saját ingatlanjaikat inkább eladnák a külföldiek.

Ezt erősíti meg a kaposvári ingatlanközvetítő is.

– A megyeszékhelyen nem jellemző a külföldiek ingatlanszerzése, egy-kettő akad elvétve – mondta Oláh Miklós, a Genius 99 ingatlaniroda üzletvezetője. – A Balaton kiemelten frekventált részein emelkedett a külföldiek által vett ingatlanok száma, de csak minimálisan. Évek óta lecsengőben a külföldiek házvásárlási rohama a megyében. A rendszerváltástól a németek és a hollandok előszeretettel vásároltak Somogyban ingatlanokat, de a 2008-as válság óta inkább eladnák ezeket a házakat. Folyamatosan ugyanis nem tudnak itt lenni, és nem éri meg fenntartani, inkább a tengerpartra mennek. A vendégstatisztikák szerint is a Balatonnál inkább a magyar idegenforgalom erősödött.

Fotónk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában