ürge nevelde

2018.05.15. 17:53

Fürgén szaporodik Kaposváron az ürge

Hetven kölyök és negyven felnőtt ürgét sikerült kitenyészteni laboratóriumi körülmények között a Kaposvári Egyetemen. Az apró rágcsálók állománya az elmúlt évtizedekben jelentősen lecsökkent, ezen változtatnának a kutatók.

Koszorus Rita

A felnőtt ürgék kíváncsian figyelték a Kaposvári Egyetem rágcsálóházába érkező újságírókat, míg a kicsik a szénába mélyen befészkelve magukat rejtőzködtek. Ők az első szaporulat, akik itt születtek laboratóriumi körülmények között. – A kerecsensólyom és a parlagi sas táplálékbázisának fejlesztése a programunk célja – mondta Fidlóczky József, projektvezető. – Korábban megfigyeltük a parlagi sas és a kerecsensólyom táplálékozását, amely igazolta a megfogyatkozott ürgeállományt.

Ugyanis, míg a parlagi sas táplálékának hét százalékát tette ki az ürge korábban, mostanra ez 0,03 százalékra csökkent. A kerecsensólyom esetében pedig teljesen eltűnt az „étlapról”.

Fidlóczky József szerint ennek oka, hogy megváltoztak az élőhelyi körülmények. – A rendszerváltás után eltűntek a legelők, azokkal együtt a haszonállatok is – magyarázta a szakember. – A legelőállat azért is volt hasznos, mert lelegelte a füvet, amit kedvel az ürge, s a kérődzők jelenléte egyfajta védelmet is jelentett a ragadozóktól.

– Volt idő, amikor csak pár darab ragadozó madár maradt hazánkban – tette hozzá Altbäcker Vilmos, a Kaposvári Egyetem Környezettudományi Intézetének vezetője. – Ez egy nagy krízis volt, ám a számuk szépen lassan növekedni kezdett. Ezzel együtt azonban nem nőtt az ürgék száma, egyensúlyeltolódás történt.

A legújabb generációs ürgék 10 gramm súlyúak, és 5 centiméter hosszúak. – A befogott állatokat itt teleltettük át a klímakamrában – mondta Altbäcker Vilmos. – A hímek márciusban ébrednek téli álmukból, a nőstények áprilisban. Gyakorlatilag az amerikai példát alkalmaztuk, hogy félálomban engedtük össze a hímeket a nőstényekkel, így a tapasztalatok szerint nagyobb a megtermékenyülés esélye.

Egy ideig nem bolygatják a szakemberek az újszülött ürgéket, aztán egy diszkrét fülbe ültetett chip-pel a Balaton-felvidéken engedik szabadon őket.

Ürgék ugrálhatnak az ugaron

A tenyésztés lényege nem az, hogy svédasztalt kínáljanak a kutatók a ragadozó madaraknak. A projekt keretében a gyepek eredeti állapotát igyekeznek visszaállítani. – Nekünk nem az a dolgunk, hogy a kitenyésztett ürgéket odatesszük a ragadozó madár alá, hogy hadd egye – fogalmazott Altbäcker Vilmos. – Az egyensúlyt igyekszünk visszaállítani a ragadozó madarak és a szőrmés rágcsálók között. És a gyepek eredeti állapotát, amelynek éppúgy szereplője volt az ürge, mint a szürkemarha.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában