videó!

2018.05.18. 16:23

Hazánk első intermodális csomópontja épül Kaposváron

Letették pénteken a Kaposvári Közlekedési Központ alapkövét. Ezzel az ország első intermodális csomópontjának kivitelezése kezdődik meg, melynek révén nagyban javulnak majd a közlekedési feltételek a kaposvári vasútállomás körül, közelebb kerül egymáshoz a Donner és a belváros.

Gyeszát Zsolt

– Történelmi pillanat a mai nap is, aminek közösen a részesei vagyunk – mondta Szita Károly polgármester. – A Németh István program keretein belül Kaposvár történetének talán eddigi legnagyobb közlekedési beruházását kezdjük el. Közlekedési központot, más néven intermodális csomópontot építünk, ez lesz az első az országban. Nyolc városban szeretnének még ilyet építeni, s mi vagyunk ennek a munkának az úttörői, ami büszkeséggel tölt el. Köszönet a kormánynak, hogy töretlen a bizalma irántunk és biztosította a beruházáshoz szükséges forrásokat.

Veszprémi László, a MÁV Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese szerint az intermodális pályaudvarnak és a hozzá kapcsolódó közösségi közlekedés fejlesztésének több előnye is lesz. Új helyszínre, közös kiszolgálóépületbe kerülnek a meglévő helyi és helyközi, valamint a távolsági autóbusz-pályaudvarok a vasútállomás mellé. – Így jóval könnyebb és egyszerűbb lesz az átszállás a közlekedési járművek között, illetve az utastájékoztatás is összehangoltan, közös felületen fog történni – mondta Veszprémi László.

– Az a feladatunk, hogy az itt élők és az utazók könnyebben és hatékonyabban tudják használni a közösségi közlekedési eszközöket, ezzel segítve a város személygépkocsi forgalmát is – mondta Mayer András, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese. – Hiszen ha minél több ember tud közösségi közlekedéssel hatékonyan eljutni a céljához, a zsúfoltságot is meg tudjuk szüntetni a közutakon.

Mayer András kérdésünkre elmondta: több fázisban történik majd a forgalomterelés, figyelembe véve, hogy folyamatosan fent lehessen tartani a közlekedést.

32 ezer ember napi közlekedését segíti

Szita Károly polgármester kiemelte: közel 32 ezer ember napi közlekedését segíti majd a beruházás, hiszen ennyien járnak naponta a fejlesztéssel érintett területen.

Mint megtudtuk, a mintegy 17 milliárd forintba kerülő beruházás eredményeként 2020 elejére átalakul az Áchim András utca, a Petőfi tér, a vasútállomás és a Csík Ferenc sétány közötti terület. A beruházás révén javulni fog a belváros és a városrészek közötti közúti kapcsolat, bővülnek a parkolóhelyek, ami megkönnyíti a pályaudvarok megközelítését is. A balesetmentes közlekedést új körforgalmak segítik majd többek között a Béla király utcában és a Budai Nagy Antal utcában. A beruházás részeként a jelenleg használatos donneri felüljárót lebontják, s egy akadálymentesített gyalogos és kerékpáros felüljárót építenek, mely összeköti a belvárost és a Donnert. Emellett egy közúti felüljárót is építenek a Béla király utcánál, mely a vasút feletti átkelést segíti majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában