könyvbemutató

2018.05.15. 18:26

Hogyan tudtak emberek maradni a papok a Kádár-korszakban?

Az ”ellenállástól” a kompromisszumig című kötetét mutatta be kedden Bertalan Péter. A Kaposvári Egyetem oktatója közel negyed évszázada kutatja az egyházak szerepét, működését, hálózati rendszerét a kommunizmusban.

Góz Lilla

Mostani monográfiája újszerű, hiszen – ellentétben a trendekkel – nem elsősorban az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának feljegyzéseire támaszkodik. A forrásanyagok döntő többségét a megyei levéltárakban őrzött Állami Egyházügyi Hivatal dokumentumai, egyházi levéltárak iratai és a fellelhető memoárok képezik. Az író elmondta: ezúttal 1957-1968 közötti időszakot vizsgálja, kötetében Kaposvár és Somogy megye is szerepel, bemutatja az egyház regionális, tér- és térségszervező erejét.

– A Kádár-korszak néha lélekölő évtizedeiben hogyan tudtak emberek maradni papok, lelkészek, hívők, hogyan tudták a sanyargató pártállami magatartásformát átjátszani, ami a 21. századikig is érezhető, hiszen a lelkekben lévő törésvonalak okozta kár nagyon nehezen helyreállítható – tette hozzá Bertalan Péter. A könyvbemutatón Dér Tamás alpolgármester köszönetet mondott egykori katonatársának Bertalan Péternek, aki szerinte olyan témát dolgozott fel, amiről muszáj beszélni, de tudnunk kell megbocsájtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában