magyar tenger

2018.05.30. 09:00

Már a nyugdíjasok is munkába állnának a Balaton-parton

A jelentős munkaerőhiány miatt már nemcsak a diákokat várják a Balaton-partra, hanem a nyugdíjas munkavállalókat is. Somogyban is nagy az érdeklődés a nyugdíjasok számára ajánlott munkák iránt, sokan vállalnának munkát a következő három hónapban a vendéglátásban a magyar tenger mellett.

Gyeszát Zsolt

– Szívesen vállalnék munkát nyáron a Balaton mellett – mondta el kérdésünkre a kaposvári Rózsa, aki egy szórólapon látta a lehetőséget, hogy nyugdíjasként is dolgozhatna a magyar tengernél. – Könyvelőként dolgoztam egész életemben, de ezen a területen most nem tudok elhelyezkedni. Ezért úgy döntöttem, hogy kipróbálom magam a balatoni vendéglátásban, hisz a szállásom is megoldott, Fonyódon van egy nyaralóm. Szívesen dolgoznék akár egy recepción, de inkább csak egy kisebb szállodában, ahol több a magyar vendég. Persze nem válogatok, konyhán is vállalom a munkát, ha kedvező lehetőség adódik. Részben a kereseti lehetőség motivált arra, hogy dolgozzak, másrészt pedig az, hogy egyedül maradtam, társaságra vágyom.

– Nagy a munkaerőhiány a Balaton-parton, amit egyrészt diákokkal igyekeznek pótolni a vállalkozások, de az idén a nyugdíjasokat is bevonjuk a három hónapos szezonba – mondta Dakó Roland, a Déli Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet régióvezetője. – Nagy az érdeklődés, közel száz somogyi nyugdíjasról tudunk már most, akik a Balaton-partra mennének dolgozni a nyáron. Érdekli őket a takarító, a konyhai kisegítő, a felszolgáló és a recepciós munkakör is. De a tapasztalatok szerint a hölgyek leginkább mégis csak konyhán szeretnének dolgozni, legyen szó akár lángossütésről, akár előkészítő munkákról.

Dakó Roland hozzátette: kedvező a fogadtatás a balatoni cégek részéről is, folyamatban van már több szerződés megkötése. Ezért abban bíznak, hogy minden érdeklődő nyugdíjas elhelyezkedhet a szezon idejére. Több jelentkezőnek is van nyaralója a Balaton mellett, így a szállásukat is megoldják. Akiknek viszont nincs ilyen lehetőségük, a vállalkozások segítenek a szállásban az eddigi tapasztalatok alapján. A régióvezető szerint azért is élnek sokan a munkalehetőséggel, mert a nyugdíjas szövetkezeten keresztül kedvezőbb az adózás, csak tizenöt százalék személyi jövedelem adót kell megfizetni a bér után, s már bruttó 900 forintos órabérnél is többet megkereshetnek a munkavállalók.

Minden, ami Balaton ==>> Likebalaton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában