turizmus

2018.05.26. 15:30

Már most harmadával több a vendég a balatoni szállodákban

Kiemelkedő negyedévet zártak a magyarországi szállodák, minden fontos mutatóban jelentős növekedést mértek – derült ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének legfrissebb, az első negyedéves elemzéséből. A balatoni hotelek is azt tapasztalták, nőtt az utazási kedv, sokan már nyári pihenésre is bejelentkeztek hozzájuk.

Góz Lilla

– Szállodánkban a főszezonra jelenleg már csak augusztus második felére tudunk ajánlatot adni – mondta Orbán Bence. A Prémium Hotel Panoráma értékesítési vezetője hozzátette: jellemzően négy–öt éjszakára foglalnak náluk, de nem ritkák a hét éjszakás foglalások sem. Ebbe a szállodába közvetlen Balaton-parti elhelyezkedése miatt többségében gyermekes családok érkeznek. Megemlítette: a nyári szezon előtt vagy után az átlagos tartózkodási idő két éjszaka, nyáron ez minimum 3-4-re nő.

– A vendégeink legalább háromnegyede magyar, a külföldiek közül német, osztrák, szlovák, holland, belga és cseh nemzetiségű turisták pihennek nálunk – tette hozzá Orbán Bence. – A szomszédos településen zajló Balaton Sound idején megnő a külföldiek aránya. Azt tapasztaljuk, egyre többen keresik a szállodán kívüli szabadidős lehetőségeket, nekik főként hajózási lehetőségeket kínálunk.

– Azt tapasztaljuk, rövidebb ideig pihennek a belföldi vendégek szállodában, de egy évben többször – mondta Hoffmann Henrik. A Residence Hotel Siófok tulajdonosa hozzátette: a nyári pihenéseket már összehangolják kulturális programokkal, fesztiválokkal.

– Nagyobb az utazási kedv, s főként belföldi turisták érkeznek hozzánk, de a nyári időszakban a külföldi vendégek száma is megnő – tette hozzá Hoffmann Henrik. – Felértékelődött a biztonság a turistáknál, emiatt is választják Magyarországot.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének jelentése kiemeli: a szálláshelyek árbevétele márciusban országos szinten 18,4 százalékkal, a Balaton régióban 30,2 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A belföldi kereslet kiemelkedő növekedése a növekvő kereseteknek, az ennek hatására tovább javuló vásárlási hajlandóságnak, a Szép-kártya népszerűségének, és nem utolsósorban a márciusi két hosszú hétvégének tulajdonítható.

A Balatoni régióban az első negyedévben a szállodai vendégéjszakákból 71,7 százalék volt a belföldiek, 28,3 százalék volt a külföldiek részaránya. A külföldi vendégéjszakák száma a bázishoz képest 12 százalékkal, a belföldieké 19,5 százalékkal emelkedett. A külföldi vendégéjszakák számának növekedése főleg az átlagon felül bővülő izraeli, cseh, német, román, orosz és olasz keresletnek volt köszönhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában