halpusztulás

2018.05.08. 20:00

Közel 15 tonna döglött busát gyűjtöttek be a Desedán

Három hét alatt közel 15 tonna elpusztult busát emeltek ki a Desedából: az eset okát egyelőre vizsgálják, szakemberek szerint a folyamat hamarosan véget ér. Nem egyedülálló jelenségről van szó: a somogyihoz hasonló halpusztulás az ország több tavában is történt.

Harsányi Miklós

– A busa nem őshonos halfajta, s a Desedán korábban is tapasztaltunk a mostanihoz hasonló helyzetet – mondta Kozári Miklós, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke. – Az előző évekhez képest az a különbség, hogy ezúttal jóval nagyobb mennyiségben pusztultak el a busák. Jelenleg még várjuk a laboratóriumi eredményeket, az elmúlt napokban két mintát is bevittek a szakemberek.

– Keddig egyébként közel 15 tonna elpusztult busát emeltek ki a tóból, a haltetemek átlagsúlya meghaladta a 15 kilót, de akadt köztük csaknem 60 kilós példány is – tette hozzá Kozári Miklós. – Három hét alatt 2000-et emeltek ki a Desedából a dolgozók, akik motorcsónakjukkal naponta vízre szállnak. A protokoll tételesen rögzíti a teendőket, s az előírások maximális figyelembe vételével hajtják végre a feladatot: az elpusztult halakat konténerbe pakolják, s egy alföldi megsemmisítőbe szállítják.

A Kaposvári Sporthorgász Egyesület, mint a Deseda vízkezelője, eddig közel 1,5 millió forintot fordított a busa-ügy kezelésére, a város, a Mohosz és a szervezet képviselői hamarosan egyeztetnek a szakmai kérdésben. Kozári Miklós kiemelte: minden feladatot az előírások szerint oldottak meg, s részben ennek köszönhető, hogy a korábbi kellemetlen szag elmúlt. Helyenként olykor ezt még érezni lehet, mivel egyesek a vízen lebegő haltetemet a partra húzták, s így ezek begyűjtése nehézkes.

– Szakemberek megvizsgálták a Deseda vizét, s megnyugtató, hogy a halgazdálkodás szempontjából tökéletes – folytatta Kozári Miklós. – Eközben már a következő horgászversenyeket készítjük elő, azt akarjuk, hogy 2018. is kiemelkedően eredményes legyen, s ehhez kapcsolódva folyamatosan gondoskodunk a parti terület karbantartásáról. Hihetetlen gyorsan nő a fű, 42 hektáron kaszálják a növényzetet a dolgozók, s mindannyian azt szeretnénk, hogy a turisztikai főidényben rendezett, barátságos legyen a Deseda környéke.

Fotónk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában