pályaválasztás

2018.05.09. 19:35

Múlt és jövő találkozása – bekopogott Kaposvárra Európa

Ötödik alkalommal népesült be a kaposvári Európa Park. A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamarában működő Europe Direct Tájékoztató Központ „Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása” szlogennel szervezett Európa Napot, amelyen a pályaválasztás volt a főszerepben.

Góz Lilla

Sminkelés, intelligens robotok, fémmegmunkálás vagy éppen vércukor-, vérnyomásmérés is volt az Európa Parkban, s a Kaposvári Szakképzési Centrum mind az öt kaposvári intézménye bemutatkozott. Csiba Ágota főigazgató elmondta: örömmel vették a megkeresést, hogy az idei Európa Napon a pályaválasztásban segíthettek a fiataloknak.

Németh Krisztina, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara megyei titkára elmondta: a gyakorlatban is ki lehet próbálni a szakmákat, az építőipar, kereskedelem, gépipar, egészségügy és szépészet területén. Igyekeztek a pályaválasztási előtt álló fiatalokat és szüleiket tájékoztatni a szakmaválasztás lehetőségeiről. Németh Kriszta hozzátette: a kamara az iskolákban is adott tájékoztatást a tanulóknak.

Európa Nap a kaposvári belvárosban

Agócs Attila, az építőipari szakiskola vezetője szerint manapság egy jó szakma felér egy diplomával, egyre többen jelennek meg az építő-faipari-szépészeti, sőt a gépészeti szakmákban. – Akik elvégzik az iskolát, azoknak fizetése vetekszik egy kezdő diplomás fizetésével – tette hozzá.

Sokan tanulmányaik elvégzését követően szeretnének szakmájukba dolgozni, valamint továbbképezni magukat. Hartmann Szilvia gyerek óta kozmetikusnak készül, a jövőben ebben dolgozna, továbbá folytatná tanulmányait, szívesen lenne gyakorlati oktató. A fiatalok közül sokan az informatika, a programozás világa iránt érdeklődtek. Marcsingó Ádám szerint ebben az ágazatban el lehet helyezkedni, sok lehetőséget lát benne.

Az Európa Napon a külföldi munkalehetőségekről is kaptak tájékoztatást az érdeklődők. A több mint tíz éve Kaposváron működő Compass Egyesület az európai önkéntes szolgálat keretében fogad külföldi fiatalokat és magyaroknak is van lehetőségük akár egy évre és kimenniük. – Leginkább európai uniós országokba szoktunk fiatalokat küldeni, utazási költséget, a megélhetést, a biztosítást támogatják, a fiatalok munkatapasztalatot tudnak szerezni, valamint nyelvtudásukat fejleszteni – mondta Szakné Vágner Nikolett projekt-koordinátor.

Logikai és ügyességi játékokon is részt vehettek a fiatalok. A európai uniós totót helyesen megoldók között pedig egy bulgáriai nyaralást sorsoltak ki a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában