írásbeli

2018.05.07. 16:30

„Könnyebb volt, mint amire számítottam” – reakciók az érettségi után

Már a tételbontás előtt, vagyis reggel nyolc óra előtt tapintható volt a feszültség: néhány szülők elkísérte a gyermekét, hogy az utolsó pillanatig nyugtathassa, amíg elnyelte a fiatalokat az iskola kapuja, s elkezdődött az érettségi.

Kovács Gábor

A kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium előtt szülők egy csoportja beszélgetett. – A fiam nem stresszelt, inkább kellemes izgalom fogott el bennünket – mondta Deák Zoltán, aki maga is tanárember. – Bevállalt három emelt szintű tantárgyat. Érettségi után önkéntesnek áll Franciaországban, utána ráér eldönteni, hogy mi lesz belőle.

– A lányom magyar szakos tanár akar lenni, így a mai feladat nem okozhat nehézséget neki – mondta Trixler Angéla. – Annyit mondott: hat év alatt csak ragadt rám valami. Az utolsó napokban már nem tanult, csak átlapozta a tankönyveket.

A barátságkutatásról szóló szövegértési feladatsor, a műelemző feladatok között pedig József Attila és Szabó Lőrinc versei, vagy Balázs Béla meséje szerepelt az idei középszintű magyar írásbeli érettségin, közölte az eduline.hu. Az érvelési feladatban a diákoknak olyan „újabb igényekhez, szokásokhoz, nemzetközi trendekhez” kapcsolódó ünnepekről kellett értekezniük, mint a Valentin-nap vagy a halloween.

Akik nem ezt választották, azoknak a hivatalos levél formai követelményeivel kellett tisztában lenniük. A helyi önkormányzati képviselőnek kellett levelet írniuk, benne megnevezniük azokat a leromlott állapotú épületeket és hiányzó intézményeket, amelyet fejleszteni vagy építeni kellene.

A műelemzési feladatsorban a diákok a tavaly megváltoztatott szabályok alapján azt dönthették el, hogy egy megadott művet elemeznek, vagy az összehasonlító műelemzést választják. A műértelmező szövegalkotási feladatot választó érettségizőknek egy Balázs Béla-mesét kell elemezniük. Az összehasonlító műelemzést választók egy József Attila- és egy Szabó Lőrinc-verset vetettek össze.

Az általunk megkérdezett maturálók a könnyebb ellenállás felé mentek, és többnyire a Balázs Béla-mesét, illetve érvelésnek az ünnepeket választották. Általában elégedetten jöttek ki a vizsga végén. A mezőcsokonyai Marits Tamás szerint könnyű volt a gyakorlati szövegalkotás felépítése. A kaposvári Duduka Cintia bevallotta: nem készült túl sokat, de ez nem jelentett számára gondot, mert jó feladok elé állította az idei magyar érettségi.

Somogyban 33 oktatási intézményben 93 vizsgabizottság előtt 2805 diák érettségizik az idén. A kaposvári iskolákban 1745-en, a vidékiekben 1060-an kezdték meg az érettségi vizsgákat. A legtöbben magyar nyelv és irodalomból: középszinten 992-en, emelt szinten pedig 15-en. Holnap a matematika írásbelikkel folytatódik az érettségi.

Hogyan sikerült a magyar?

Major Balázs (Szabadi) – Könnyebb volt, mint amire számítottam. Az idővel is jól tudtam gazdálkodni. A felnőtteknek szóló Balázs-Béla mesét választottam, ami igazán nem gyermektörténet, az erőszakról szól. A magyartól féltem, pedig viszem tovább. A holnapi matektól is tartok, és az emelt történelem sem ígérkezik könnyűnek.

Németh Kira (Kaposmérő) – Nem féltem a magyartól, jó témákat kaptunk. Összehasonlító elemzésben József Attila és Szabó Lőrinc az előző költőnemzedékhez fűződő kapcsolatáról írtam. Az érvelésben a külföldi ünnepekről értekeztem, mert szerintem csak előnyünkre válhat, ha megismerjük más népek kultúráját. Pszichológusnak készülök, a magyarral nincsenek terveim.

Kovács Erik (Kaposvár) – Nem izgultam, és szerencsére egyszerű volt, ezért viszonylag gyorsan el lehetett készülni a magyar érettségivel. A műelemzésben a mesét, szövegalkotásban az érvelést, vagyis az ünnepek fontosságát választottam témául. Pécsen szeretnék továbbtanulni villamosmérnökként. A matematika érettségi nehezebb lesz, mert azt nekünk német nyelven kell letenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában