innováció

2018.05.23. 09:43

Kaposvár jövőjéért dolgoztak a tehetségek

Okos talpbetét és a gépi tanulás alkalmazása a mezőgazdaságban projektekért kapták meg a diákok a „Tehetséges fiatalok Kaposvár jövőjéért” polgármesteri díjat. A második alkalommal meghirdetett pályázatra nyolcan jelentkeztek.

Góz Lilla

Okospark, elektromos hajóflotta a Desedán, vagy éppen haditechnikai park. Nyolc innovatív ötlet közül választották ki a legjobbakat kedden a Városházán.

– Olyan rendszert alkottunk meg, amely a mezőgazdaság automatizálását tűzte ki célul, kiegészül időjárás-előrejelzéssel – mondta el Pósa Péter. Társával, Vámosi Flóriánnal 2015 óta foglalkoznak olyan gépiesített rendszer kiépítésével, amely a növények számára szükséges körülményeket minden időjárási helyzetben garantálná és az emberi hibafaktort pedig jelentősen csökkentené a termelésben.

– A rendszerek képesek lehetnek a terület éghajlati körülményeinek megfelelő legkedvezőbb növénytípus kiválasztásában is, ezáltal akár a második évtől a maximális terméshozam érhető el – mondta el Vámosi Flórián.

Tanulmányukkal az első helyezést szerezték meg. A második helyezésnek Vámosi Kornél és Yake Andrew örülhetett, akik egy okos talpbetétet alkottak meg.

– Mi egy rendkívül könnyen használható, sorozat gyártható, ortopéd diagnosztikai eszközt alkottunk meg. A betét nemcsak a talpi elváltozások felismerésére képes, hanem az egyensúlyi rendellenességek érzékelésére is – mondta Yake Andrew. Vámosi Kornél a díjátadón bemutatta azt a három nyomáspontot, amelyet egy szenzorral mérnek meg és már az okos talpbetétből prototípust is készítettek.

Második alkalommal díjazták a fiatalok innovatív ötleteit a kaposvári városházán. – Vannak olyan dolgok, amelyekhez a fiatalabb korosztály jobban ért, mint mi. Ezt a tudást viszont szeretnénk kamatoztatni a város jövőjének érdekében. Kötelességünknek érezzük azt, hogy valósággá váljanak a pályázatok, és ne csupán ötletként végezzék a fiókok mélyében – mondta Szita Károly polgármester.

Szita Károly köszönetet mondott a pályázóknak ötleteikért, amelyeket előzetesen egyetemi oktatókból, orvosokból és szakemberekből álló zsűri bírált el.

A tavalyi nyertesek utcabútora a Városligetben, a virtuális szemüvege pedig a Rippl-Rónai villában lesz hamarosan kipróbálható. Utóbbival betekintést lehet nyerni a kaposvári festőóriás egyik képébe, sétálni abban vagy éppen át is rendezni azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában