vigyáznak ránk

2018.05.13. 07:00

Hetven éve biztonságban – mentés rotorral és motorral a Balatonon

Nyáron megerősítik a szolgálatot a Balaton-parton a mentősök. Balatonlellén a speciális gyermekmentő előreláthatóan júniustól áll munkába, motoros mentők dolgoznak a térségben és a légi mentést is folyamatosan biztosítják. Megtudtuk: Balatonfüreden kívül Sármellékről és Pécsről is riasztható a helikopter. A mentődolgozók új egyenruhát is kapnak, melyhez a somogyi egység tagjai várhatóan júliusban jutnak hozzá.

Harsányi Miklós

Századik landolás a kaposvári heliporton Újraélesztés, baleset és darázscsípés - mozgalmas nyarat zár a légi mentés Somogyban. Előfordult, hogy egy nap alatt többször landolt a sárga színű mentőhelikopter a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház tetején.

Hamarosan 113 új mentőautót helyeznek üzembe hazánkban, s a megyei járműflottát is tovább korszerűsítik: Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs igazgatója elmondta: 2010 óta 680 mentőautót kapott a mentőszolgálat, s a gépkocsipark fejlesztése tovább folytatódik.

– A műszaki korszerűsítésnek köszönhetően hat év alá csökkent a mentőautók átlagéletkora, s ezzel párhuzamosan az életmentő munkához nélkülözhetetlen eszközök, speciális berendezések modernizálásáról is gondoskodnak – mondta az OMSZ kommunikációs igazgatója. – Az Országos Mentőszolgálat munkatársai 2017-ben 1,1 millió esethez vonultak ki, melyből több tízezer életmentő riasztás volt, s az újraélesztések száma meghaladta az ezret.

A nyári felkészülés kapcsán arról számolt be: Balatonlellén a speciális gyermekmentő júniustól áll munkába, s motoros mentők is dolgoznak majd a régióban, a légi mentést pedig Balatonfüred és Sármellék mellett Pécsről is biztosítják.

Folyamatosan javulnak a mentőszolgálat körülményei: 2010 óta 30 új mentőállomás épült, s a mentőállomások fele megújult. A mentőorvosok átlagos keresete 2010-ben 314 ezer forint volt, most 640 ezer forint, az ápolók bére nyolc éve 173 ezer forint volt, mostanra 340 ezer forintra nőtt, a mentőtisztek keresete a korábbi 242 ezer forinthoz képest ma már 460 ezer forint.

Kiváló somogyi mentősöket is megjutalmaztak

Az Országos Mentőszolgálat hetvenedik születésnapja alkalmából ünnepséget rendeztek a fővárosban. Ebből az alkalomból számos kitüntetést adtak át a legkiválóbb mentősöknek. Somogyi szakemberek munkáját is elismerték. Dr. Oravecz Béla emlékérmet kapott Böröcz József fonyódi mentőállomás gépkocsivezetője, főigazgatói dicséretben részesült Verbovszky István mentőápoló (Siófok), Bíró Éva adminisztrátor (Kaposvár), 40 éves szolgálatért a kaposvári Stromayer Józsefet, a nagyatádi Papp Józsefet valamint a tabi Farkas Tibort tüntették ki.

A barcsi Kaviczki Károly a Kresz Géza díjat kapta, míg a kaposvári mentőállomás munkatársának, Fehér Klárának az Iránytű díjat ítélték oda a Budapesten rendezett ünnepségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában